Ook Orbán lijkt Rutte als NAVO-chef te accepteren

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

BRUSSEL (ANP) – De kans dat demissionair premier Mark Rutte de nieuwe NAVO-baas wordt, is weer toegenomen nu de Hongaarse premier Viktor Orbán en Rutte een goed gesprek hebben gehad voor aanvang van de EU-top over Europese topposities.

Op X heeft de woordvoerder van Orbán een foto geplaatst van een vrolijk lachende Rutte en Orbán, waarbij de twee elkaar hartelijk de hand schudden.

Slowakije, Roemenië en Hongarije zijn de laatste NAVO-landen die hun steun voor Rutte nog niet hebben uitgesproken. Hongarije wilde dat Rutte eerst excuses zou aanbieden voor opmerkingen over Hongarije die Orbán als weinig respectvol had ervaren. Het gaat om uitspraken uit 2021 toen Rutte tijdens een EU-top had gezegd dat Hongarije “niets te zoeken had in de EU” als het land een omstreden wet zou aannemen over lhbti-rechten. Hij zei er ook naar te streven het land op dat punt “op de knieën” te krijgen.

‘Goed gesprek’

Nu zegt de woordvoerder van demissionair premier Rutte dat de twee leiders “een goed gesprek hebben gehad” en dat de twee mannen “het erover eens zijn om zich op de toekomst te richten”. Rutte zal Orbán bovendien nog een bericht sturen, in aanvulling op het gesprek van maandag.

Roemenië wil dat de eigen president Klaus Iohannis de NAVO-chef wordt. De Slowaakse president Peter Pellegrini zei voor aanvang van de EU-top dat het land nog nadenkt over de beste kandidaat voor de topfunctie.

EU-top

Rutte zelf zei voor aanvang van de top verschillende malen dat als hij tijdens de EU-top Orbán over de NAVO-baan zou spreken, hij dit na afloop van de top zal melden. Die informele top is net begonnen.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck