Oorlog in Radioland 

Thierry Baudet
Door: DitjesDatjes
31-08-2019

Het is oorlog in radioland. Er is nog nét geen haat en nijd, maar de strijd om de luisteraar gaat hard tegen hard. Elke extra luisteraar levert geld op. Een succesvolle discjockey, zoals Edwin Evers, kan een radiozender tot ongekende hoogten liften. In dat geweld, gedomineerd door goeroe John de Mol met zijn Talpa Radio als grote speler zijn Marieke Elsinga en Frank Dane nieuwkomers die hun mannetje staan. Een verslag uit het ‘oorlogsgebied’. 

Mattie Valk en Marieke Elsinga vormen een duo in ‘de ochtendshow van Nederland’ met een beproefde formule: lekkere mix actuele hits, Nederlandse artiesten live in de studio en lachen, gieren, brullenDanny Vera tot en met zanger Nielson komen er graag zingenMattie en Marieke praten en giechelen alles aan elkaar. In het voorjaar werd gesuggereerd dat de twee zelfs een geheime liefdesrelatie erop zouden nahouden. Niets van waar natuurlijk. Maar wel een beproefde marketingtruc om het nieuws te halen. 

De vroegere kompaan van Mattie, Wietze de Jager was minder te spreken over zijn vriend Mattie. Die had volgens hem zijn ziel had verkocht aan de duivel. In dit geval Qmusic, want het duo zou naar concurrent Sky Radio vertrekken. Maar de dans met de duivel Qmusic leverde weer wel €600.000 euro en een Tesla op, zo luidt het verhaal. Wietze hoor je tegenwoordig op vrijdagavond tussen 18.00 en 21.00 uur (Weekend Wietze) op 538, plus op zaterdag en zondagmiddag; een troostprijs. 

In de ochtend als Nederland wakker wordt, op weg is in de auto of de trein naar het werk of naar school vindt namelijk het grote gevecht plaats tussen de radiogiganten. Tot de jaarwisseling was Edwin Evers de koning van de radio-ochtend. Zijn mix van hits, de razendsnelle side-kicks en humor leverden luisterrecords op, waardoor adverteerders enthousiast werden. De schattingen van zijn jaarsalaris liepen uiteen van €1 miljoen tot en met €3 miljoen (volgens Quote). De inkomsten van het programma bedroegen bijna €10 miljoen. 

Opvolger

Frank Kjaeby Jensen, beter bekend onder de artiestennaam Frank Dane én de broer van Robert Jensen, werd de opvolger van Evers. Dit avontuur, sommigen zagen het als een sprong in het diepe van John de Mol, pakt voorlopig goed uit en dat maakt Dane tot een van de winnaars.  

Dat kan beslist niet worden gezegd van Giel Beelen, ooit lieveling van de 3FM van de publieke omroep en knuffeldier van Matthijs van Nieuwkerk bij DWDD. De 42-jarige disc-jockey vond onderdak bij Radio Veronica, maar werd al een aantal keren op zijn nummer gezet voor rare en domme opmerkingen. Op zijn schoorsteenmantel staat in ieder geval wel de Marconi Award, terwijl hij bovendien de Gouden RadioRing won, de allerhoogste onderscheiding in radioland. 

3FM is sowieso een zorgenkind van de publieke omroep. Alleen dj Frank van der Lende valt hier in positieve zin op en voor de rest legt 3FM het af en voelt het de adem in de nek van het steeds populairder wordende FunX. Ter vergelijk: de popzender is maar een fractie groter qua bereik dan NPO4 met klassieke muziek. De ex-zendermanager van FunX, Sharid Alles, is nog bezig met puinruimen van de ‘festivalzender’. 

Ekdom

Daarentegen werd de overstap van de veelzijdige Gerard Ekdom, de andere radiokoning op de vroege ochtend, van Radio 2 naar Radio 10 met ‘Ekdom in de morgen’ een klapper van jewelste. Ook op televisie werd Ekdom actief met Fort Boyard en met het vernieuwde Toppop3 en kan hij worden gezien als een van de winnaars. Ook al omdat de Top 2000 aan het eind van het jaar onverslaanbaar is. 

De opmars van Radio 10 is daardoor ook goed te verklarenook dankzij Rob van Someren met de soms bizar leuke grappen. Bijvoorbeeld op vrijdagmiddag leest Dingetje de fileberichten voor ‘op zijn Duits’. 

Bij NPO Radio 2 is het Ruud de Wild, laatst nog in het nieuws vanwege zijn romance met Olcay Gulsen, die heer en meester is in de middag. Zijn concurrenten zijn Domien Verschuuren op Qmusic en de Coen en Sandershow op 538. 

Marieke Elsinga, begonnen bij de lokale radio in de Haarlemmermeer en verder opgeleid bij de Qmusic, is zo’n voorbeeld hoe belangrijk het is om de bekende dj’s ook bekendheid te geven online en op tv. Elsinga, spontaan en adrem, volgde haar opleiding bij Qmusic en inmiddels kennen we haar ook van Boulevard, Late Night, Expeditie Robinson en vele andere programma’s. Ze is de ideale schoondochter, maar hoort met haar no nonsense presentatie inmiddels bij de topspelers. 

Voorlopig staat vast dat Marieke nog gewoon single is. Een gerucht dat ze intiem zou zijn met JayJay Boske was volgens haar dikke onzin. 

De opvolgers van Ferry Maat, Lex Harding, Frits Spits, Wil Luikinga en Joost den Draaier voelen de dagelijkse druk om te presteren. Het is een strijd op leven en dood. Want wie niet presteert, verliest zijn sterrenstatus en het vette salaris: radio is oorlog. 

Meer DenD