Openhartige Romy Monteiro: Uitzending Django is spannend

978

Na twee jaar valt op 16 juli het doek voor hitmusical ‘The Bodyguard’. Voor hoofdrolspeelster Romy Monteiro het het einde van een bijzondere episode in haar leven. Maar het wordt opgevolgd door meer moois: ze richt zich op presenteren en zingen, maar vond ook haar bodyguard in marinier Django van Rijn. „We trouwen in juli 2018”, vertelt Romy. „Ik ben er trots op dat ik zijn thuisfront ben. Natuurlijk is het spannend als hij wordt uitgezonden, maar ik heb het volste vertrouwen in hem.”

Vanessa

De ster van Romy Monteiro is de afgelopen jaren naar grote hoogte gerezen. Terwijl ze in 2014 hoge ogen gooide met haar deelname aan ‘The Voice of Holland’ – dat ze overigens niet won – haar échte grote doorbraak kwam toen ze in 2015 werd gecast als hoofdrolspeelster Rachel Marron in
‘The Bodyguard’.

De musical blijkt een regelrechte hit. Ruim 800.000 mensen kwamen in het Utrechtse Beatrix Theater kijken naar het verhaal over een verboden liefde tussen een superster en haar beveiliger. De bekende liedjes van Whitney Houston rollen, in elk geval ogenschijnlijk, moeiteloos de keel van Romy uit. Maar toch beschouwt de 24-jarige dochter van musicalactrice en presentatrice Antje Monteiro zich allerminst als volleerd.

„Ik heb veel ervaring opgedaan de afgelopen twee jaar en ben daardoor wel beter geworden”, zegt ze tijdens een heerlijke Indonesische lunchrijsttafel in etablissement Mooi Zeist. „Maar ik ben nog lang niet uitgeleerd. Er valt nog veel meer te ontwikkelen en dat is waarop ik me wil gaan richten.”

Heel bewust heeft Romy ervoor gekozen voorlopig niet meer in een musical te willen spelen. Nou ja… voor eentje zou ze een uitzondering maken: „’Aïda’!” zegt ze meteen. „Dat was de eerste musical waarin mijn moeder verscheen en die vind ik zo mooi. Daar zou ik beslist auditie voor doen.”

„Mijn moeder leerde me alles over het vak”

Ze vervolgt: „Ik weet nog goed hoe ik als klein meisje van een jaar of acht bij de première aanwezig mocht zijn. Mijn moeder had voor mij zelfs een miniatuur uitvoering van haar jurk laten maken, zodat ik me er helemaal betrokken bij voelde. Sowieso was ik veel in het theater. Na schooltijd nam ze me vaak mee naar het AFAS Circustheater in Scheveningen. Daar had ik het altijd prima naar mijn zin. In haar kleedkamer stonden een grote bank, een televisie en een koelkast. Fantastisch. Én ik was bij mijn moeder.”

Romy en Antje Monteir
Foto Hollandse Hoogte

Antje heeft als een soort coach haar dochter de afgelopen jaren kunnen begeleiden. „Zij weet natuurlijk als geen ander hoe deze wereld werkt en ze heeft me met raad en daad bijgestaan. Onze band is heel erg sterk.”

Welverdiende vakantie

Op 16 juli stopt ‘The Bodyguard’ definitief. En dat geeft op een bepaalde manier een dubbel gevoel. Romy: „Het is tijd voor nieuwe dingen. Ik ga me op presenteren en zingen richten. Tegelijkertijd laat ik een familie achter. Met sommige collega’s zijn bijzondere banden ontstaan. Dat ga ik missen. Ja… ik ga denk ik wel even in een gat vallen. Gelukkig houd ik contact met bijvoorbeeld een van mijn tegenspelers Mark van Eeuwen. Al weet ik dat ons vak met zich meebrengt dat het lastig is om met elkaar af te spreken, omdat we vaak op onregelmatige tijden werken. In de praktijk is het vaak zo dat je elkaar eerder op premières tegenkomt dan bij elkaar thuis. Maar ook dat is voor mij al geweldig.”

De periode na deze musical trakteren Romy en haar verloofde Django van Rijn zichzelf op een welverdiende vakantie. „We denken aan een bestemming als Bali, maar eerlijk gezegd, maakt het mij niet uit waar we precies heengaan. Als we maar samen zijn, het eten lekker is en er tropische temperaturen zijn.”

De voorbereidingen voor haar huwelijk in de zomer van 2018 bewaart Romy nog tot begin het van het komende jaar. „Ik vind het zonde om al zo lang van tevoren alles te weten. Django en ik zijn nu gewoon lekker verloofd en gaan rustig kijken wat we willen. Op welke plek, en hoe groot we het precies willen vieren.”

Goed getraind

In Django heeft Romy haar eigen bodyguard gevonden. „Hij is marinier dus hij is goed getraind”, lacht ze. „Hij wil graag als medic (medisch specialist in het leger, red.) gaan werken dus niet in de linies. Al wordt hij natuurlijk overal op voorbereid.”

Een grotere tegenstelling tussen twee beroepen is haast niet te vinden: de hulp die Django straks biedt te midden van de rauwe werkelijkheid in een conflictgebied en

de glamoureuze verschijning van Romy in

‘The Bodyguard’. „Ik vind het juist heel fijn dat we allebei onze eigen wereld hebben en omdat die zo verschillen, houden we elkaar in balans.”

Romy en Django
Foto Hollandse Hoogte

Als thuisfront wordt Romy nauw betrokken bij het werk van haar aanstaande man. „Er zijn voorlichtingsbijeenkomsten en allerlei manieren waarop je als families steun kunt vinden bij elkaar of vragen kunt stellen”, vertelt ze. „Ik heb dat al meegemaakt en vond dat erg fijn. Op die manier groei je langzamerhand mee in het proces. Zo ben ik er door de trainingskampen die hij regelmatig heeft al aan gewend dat Django er soms langere tijd niet is. Hoewel ik hem dan natuurlijk mis, is het ook geruststellend dat je weet dat alles aan de veiligheid wordt gedaan door de missie tot in de puntjes voor te bereiden.”

Toch blijft het een risicovol beroep, beseft ook Romy. „De vraag die me vaak wordt gesteld, is: ‘Vind je het niet eng dat hij kan worden uitgezonden naar oorlogsgebied?’ Natuurlijk is het zo dat dat een spannende periode is, maar de trainingen zijn zo intensief dat ik alle vertrouwen in hem heb. Het thuisfront, zoals het gezin, bij defensie wordt genoemd, heeft een belangrijke rol voor de marinier. Ik ben er ontzettend trots op dat ik die rol voor Django, nu nog als verloofde en volgend jaar als vrouw, mag vervullen.” 

Met speciale dank aan Indonesisch restaurant
Mooi Zeist in Zeist.