Ophef om ‘willekeur’ in Ronde van Californië

MORRO BAY – De beslissing van de jury in de Ronde van Californië om Tejay van Garderen te ‘matsen’, heeft tot heel wat kritiek geleid. De Amerikaanse wielrenner werd opgehouden door een valpartij die op ruim 3 kilometer van de streep plaatsvond en raakte daardoor eigenlijk zijn gele leiderstrui kwijt. Desondanks besloot de jury om de leider in het klassement in dezelfde tijd te klasseren, iets wat normaal gesproken alleen gebeurt als binnen de laatste 3 kilometer wordt gevallen.

Van Garderen raakte in de vierde etappe door een val op achterstand. Toen hij bijna de aansluiting met het peloton had hervonden, werd hij weer opgehouden door een valpartij voor zich. Van Garderen verloor daardoor bijna een minuut en dacht aan de finish zijn leiderstrui te moeten inleveren, tot de jury ingreep.

Tot boosheid van velen uit de wielerwereld werd voor de Amerikaan in Californië een uitzondering gemaakt op de regel dat alleen bij valpartijen binnen de laatste 3 kilometer het tijdverlies wordt weggepoetst. ”Onze jongens van Deceuninck – Quick-Step hebben keihard gewerkt om vooraan te blijven, valpartijen te vermijden en te winnen”, schreef ploegleider Patrick Lefevere op Twitter. ”Maar meneer Philippe Mariën besluit gewoon om Van Garderen weer op de eerste plek te zetten. Laten we in de toekomst in etappekoersen maar geen algemeen klassement meer bijhouden, alleen een puntenklassement. Reglementen zijn er om gerespecteerd te worden. Nu gaan de VAR-commissarissen ook beslissen wie de rit wint. De stakkers hebben nog nooit een peloton van binnenin gezien.”

 

BUZZS