Opinie over verjaardagsfuif Amalia: Waar is het gezond verstand?

Te veel gasten op fuif Amalia
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Opnieuw excuses, opnieuw een brief van premier Mark Rutte aan de Tweede Kamer. Na een glorieuze week voor prinses Amalia lijken de Oranjes in dezelfde fout te zijn vervallen: onderschatting van de gevoeligheid van de coronaregels en de impact van die regels op het leven van 17 miljoen Nederlanders.

Is het naïviteit van koning Willem-Alexander? Of is het de gedachte in Huis ten Bosch dat niemand zich heeft te bemoeien met de privé-aangelegenheden van de Oranjes?

Naïviteit

Misschien moeten we het inderdaad houden op naïviteit. Niets menselijks is ook de Oranjes vreemd. Zelfs als je je al een keer aan dezelfde steen hebt gestoten.Tenslotte lopen de spanningen rond corona al enige tijd op. De onrustbarende stijging van het aantal besmettingen en de komst van de omikron-variant zou toch alle alarminstallaties op een koninklijk paleis moeten laten afgaan.

Dan over de adviseurs van de Koning en de koningin.

Niemand misgunt een 18-jarige het verjaardagsfeestje. Het is ronduit triest dat jongeren alweer bijna twee jaar een ongelooflijk hoge prijs betalen voor de pandemie. Dat geldt net zo goed voor de drie dochters van de Koning. Maar is er dan niemand in de hofhouding die een kritische vraag stelt als het idee wordt geopperd om weliswaar in het park van Huis ten Bosch een verjaardagspartijtje te organiseren met meer dan vier genodigden?

Tegenspraak

Tegenspraak, dualisme en vernieuwing zijn toverwoorden bij het aantreden van het nieuwe kabinet Rutte 4. Kritisch kijken naar je eigen gedrag zou ook in koninklijke kringen niet misstaan. Daarom is de uitglijder van afgelopen zaterdag extra pijnlijk. Verzamel niet alleen lakeien in je gevolg, maar ook adviseurs die met gezond verstand begrijpen dat een koning, voor wie de de minister-president ministeriële verantwoordelijkheid draagt, het besef moet worden bijgebracht van zijn eigen kwetsbaarheid en dat van zijn gezin.

Niet alleen in Nederland, maar ook in het Verenigd Koninkrijk getuige de gebeurtenissen rond de staf van premier Boris Johnson, rust er op de schouders van gezagdragers een extra verantwoordelijkheid in deze crisistijden. Een premier, die een brief moet schrijven aan de Tweede Kamer over de fuif van Amalia, zit hierop natuurlijk niet te wachten. De man, staatsrechtelijk verantwoordelijk, is een kabinet aan het formeren en leidt Nederland door de coronacrisis.

Buitenbeentjes

Het doet ook geen recht aan de fantastische wijze waarop de troonopvolger zich vorige week heeft gepresenteerd aan het Nederlandse volk. Iedereen gunt prinses Amalia en haar familie een leuk feestje, maar het besef dat ook buitenbeentjes rekening moeten houden met de bijzondere situatie van dit moment, lijkt nog niet te zijn doorgedrongen tot iedereen.

Tags

HUIS TEN BOSCHKONING WILLEM-ALEXANDERKONINGIN MAXIMAPRINSES AMALIARVD

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck