Oproep aan koning: gratie voor ex-vrouw Curaçaose oud-premier

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De Curaçaose oud-politicus Anthony Godett heeft zaterdag koning Willem-Alexander opgeroepen gratie te verlenen aan de voormalige echtgenote van oud-premier Gerrit Schotte, Cicely van der Dijs, die momenteel vastzit. Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn zaterdagochtend op Bonaire officieel begonnen aan het tweeweekse bezoek aan het Caribische deel van Nederland. Woensdag komen ze aan op Curaçao.

Van der Dijs zit een gevangenisstraf uit wegens betrokkenheid bij ambtelijke corruptie en witwassen, daden die werden gepleegd door Schotte in zijn tijd als eerste premier van Curaçao (2010-2012). Schotte werd uiteindelijk veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Van der Dijs kreeg vijftien maanden opgelegd, waarvan negen voorwaardelijk. Ze werd augustus vorig jaar vastgezet.

Van der Dijs is moeder van twee jonge kinderen en eigenaar van de Vanddis pompstations, een keten die met 220 werknemers een grote speler is op de Curaçaose markt. Godett roept de huidige minister van Justitie Shalten Hato van de MFK, de partij van Schotte, op om werk te maken van het gratieverzoek.

Volgens Godett zou gratie een mooi gebaar zijn voor Van der Dijs, maar zou deze ook moeten gelden voor iedereen die momenteel op het eiland vastzit voor relatief kleine vergrijpen. Hij laat zich daarbij inspireren door de president van El Salvador, Nayid Bukele, die 3000 mensen vroegtijdig heeft vrijgelaten uit de gevangenis.

Godett is decennialang actief geweest in de Curaçaose politiek. In 2004 was hij leider van de FOL, destijds de grootste partij van Curaçao. Hij wilde premier worden, maar was betrokken bij een fraudezaak. Hij schoof destijds zijn zus Mirna Louisa-Godett naar voren. Zij was negen maanden Antilliaans premier.

 

BUZZR

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie