Opsporing Verzocht maakt grove fout: verkeerde persoon beschuldigd

Door: Tanja Brouwer
24-01-2021

Het leven van Guilhermina is voorgoed veranderd door een grove fout die de redactie van Opsporing Verzocht en de ING hebben gemaakt. De vrouw kwam in het programma in beeld als een van de daders van een diefstal en babbeltrucs. In werkelijkheid heeft ze niets met de illegale praktijken te maken.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Pas geblokkeerd

De 65-jarige Guilhermina Alves kwam in januari 2019 vol in beeld in het misdaadprogramma. Zij was volgens de redactie betrokken bij een diefstal en bij babbeltrucs. De vrouw werd snel herkend door haar stiefdochter die haar waarschuwde, maar ook door buurtbewoners en haar werkgever. In de buurt waar Guilhermina al twintig jaar woonde werd ze opeens met de nek aangekeken, en haar werkgever ontzegde haar de toegang. ,,Mijn toegangspasje is geblokkeerd. Ik zei natuurlijk dat ik onschuldig was en er niets mee te maken had, maar mijn baas zei: laten we de zaak afwachten. Tot die tijd mocht ik niet meer komen werken”, vertelt de vrouw aan RLT Nieuws.

Hoewel Guilhermina meteen na het verschijnen van de beelden naar de politie stapte om uit te leggen dat ze niets met de diefstal te maken had, werden de beelden de week erop opnieuw in het populaire programma uitgezonden. Toen nam de vrouw een advocaat in de armen, want inmiddels had haar werkgever haar ontslagen en konden zij en haar man de vaste lasten niet meer betalen. Ze besloten terug te verhuizen naar Guilhermina’s geboorteland Portugal. ,,Ik mis Nederland, ik zou heel graag weer terug gaan naar ons oude huis. Maar ik ben ook bang dat we daar nog steeds met de nek worden aangekeken.”

Verkeerde pinautomaat

Inmiddels heeft Guilhermina uitleg gekregen hoe dit ooit heeft kunnen gebeuren: Toen de politie beelden opvroeg van het pinautomaat op de Korte Lijnbaan in Rotterdam, nadat ze wisten dat er daar was gepind met een gestolen pinpas, stuurde de ING de beelden van Guilhermina op. Er zijn echter twee pinautomaten aan de Korte Lijnbaan, en de bank heeft de beelden van het verkeerde automaat verstrekt.

De advocaat van Guilhermina eist een excuses, erkenning en een schadevergoeding van Opsporing Verzocht. Ook wil hij openheid van zaken, om precies te weten hoe dit zo fout heeft kunnen gaan. De zaak tegen ING dient op 2 februari.

Meer DenD