Opstand tegen Hugo de Jonge na colonne racefans in Zandvoort

Opstand tegen Hugo de Jonge
Door: Jos La Grande
04-09-2021

Woede en frustratie bij festivalorganisatoren, artiesten en theaterdirecties na het zien van de enorme filevorming op het circuit van Zandvoort. De tienduizenden racefans van de Formule 1 lopen voetje aan voetje en zij aan zij in colonne langs het circuit.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), die geconfronteerd werd met de schokkende beelden van de mensenfile bij de DutchGrandPrix, stond met zijn mond vol tanden over het inconsequente corona-beleid. ,,Er wordt geen anderhalve meter afstand in acht genomen”, stamelde de bewindsman in een eerste reactie.

Vertegenwoordigers uit de culturele en de horecasector, die al sinds anderhalf jaar gebukt gaan onder beperkingen rolden over elkaar met hun kritiek.

Verbijsterd

Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg was verbijsterd na het zien van de beelden, zei hij vrijdagavond bij Eva Jinek aan tafel. ,,Wij willen ook mogen wat de sportsector mag”, aldus Van Eerderburg. De evenementensector moet zo snel mogelijk weer open, is zijn pleidooi.

Ook zanger Gordon kon zijn woede niet onderdrukken bij RTL Boulevard. Ook hij pleitte voor het open gooien na dit precedent. Gelijke monniken, gelijke kappen, moet het uitgangspunt zijn bij de regelgeving.

Gun anderen ook een pretje

Volgens Johan Derksen – gisteravond bij VI – kan het kabinet niet langer de rest van Nederland aan het lijntje houden. Als het gaat om cafés, bioscopen, concerten en evenementen kunnen die ook gewoon open, vindt hij. ,,Gun anderen ook een pretje”, aldus Derksen.

De Jonge verdedigde het kabinetsbeleid door te verwijzen naar de bestaande regels. Volgens de CDA’er gaat het om een zogenaamd ‘geplaceerd evenement’. Elke bezoeker heeft een stoeltje toegewezen van de organisatie. Criticasters vinden dit een lachertje, omdat de 70.000 toeschouwers wel naar het stoeltje en de horeca moeten wandelen.

Overigens neemt niemand de racefans iets kwalijk, noch de organisatoren achter het Grand Prix evenement. De pijlen richten zich vooral op het kabinet dat met twee maten meet.

Meer DenD