Oranje-doelman Andries Noppert: ‘Mijn vrouw wilde dat ik ermee stopte’

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

De carrière van Oranje-doelman Andries Noppert heeft een bizarre wending genomen. Nadat hij een blessure kreeg wilde zijn vrouw Sarena dat hij de handdoek in de ring gooide. ,,Ze wilde dat ik een andere baan ging zoeken”, vertelt Andries, die dat absoluut niet wilde. ,,Ik ben blij dat ik naar mezelf heb geluisterd.”

De tot voor kort onbekende doelman van SC Heerenveen wordt plotseling gezien als de nieuwe voetbalheld. Dat was eerder wel anders: twee jaar geleden, in de zomer van 2020, probeerden zijn ouders en zijn vrouw Sarena hem te overtuigen dat het beter was om te stoppen met zijn voetbalcarrière. Hij was al 26 jaar en niet geslaagd als profvoetballer. ,,Ik had toen een zware blessure gehad, met steeds weer een terugval”, legt hij uit in Trouw. ,,Ik kon me voorstellen dat zij zeiden: trek je dit nog wel? Zij waren realistisch: de situatie was ook niet rooskleurig.”

Andere baan zoeken

Sarena wilde zelfs dat Andries een andere baan ging zoeken. ,,Ze vond de politie wel iets voor mij. Ik niet. We hadden daar discussies over, waar ik slecht tegen kon. Ik zei gewoon: We gaan door tot het bittere eind. Ik heb het geen seconde overwogen. Ik had iets voor ogen, ik wilde iets bereiken. Waar dat was, wist ik zelf ook niet. Ik ben blij dat ik naar mezelf heb geluisterd.”

Vooroordeel

En nu is de droom van Andries alsnog uitgekomen: op advies van keeperstrainer Frans Hoek kwam hij in september bij Oranje. Ineens zat hij tussen rijke profvoetballers met een heel ander verleden dan hij. Eerst had hij een oordeel over een aantal mannen, maar inmiddels is dat helemaal weg. ,,Het is heel makkelijk om een vooroordeel te hebben. Dit is gewoon een heel hechte groep. Ze hebben mij ontiegelijk geholpen, met alles. Ik wil niet zeggen dat het een vriendenteam is, we zijn hier niet om koffie te drinken, maar het voelt wel heel vertrouwd”, aldus Andries.

Alleen in Qatar

Maar waar de andere spelers van het Nederlands elftal hun echtgenotes en kinderen tijdens het WK Qatar laten overkomen, is Andries alleen. Sarena blijft in Nederland, al had hij haar er natuurlijk graag bij willen hebben. ,,Ze zou wel willen maar ze zit met een kleintje thuis”, legt hij uit. ,,En ze moet ook nog gewoon werken, voor de gemeente Groningen. Ik zit niet in de situatie dat ik iedereen zomaar kan laten komen, financieel, zo realistisch moet je ook zijn.”

Tags

NEDERLANDS ELFTAL

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck