Organisatie Lowlands na uitdagingen ‘vol energie’ voor 28e editie

Door: DitjesDatjes
19-08-2022

Niet alleen de bezoekers, maar ook het team achter Lowlands is blij dat het festival vrijdag na twee jaar weer kan doorgaan. De organisatie had dit keer te maken met extra uitdagingen als personeelstekorten, maar heeft er desondanks als nooit tevoren zin in. “We zitten vol energie”, zegt festivalbaas Eric van Eerdenburg tegen het ANP.

Het personeelstekort waar ook Lowlands mee te maken had, was een van de grootste uitdagingen. “Het vinden van handen was ingewikkeld. Niet alleen barpersoneel, maar bijvoorbeeld ook mensen voor het zware sjouwwerk.”

Uiteindelijk is dat goedgekomen en Van Eerdenburg verwacht niet dat bezoekers daar iets van zullen merken. “Misschien dat ze bij de bar iets langer in de rij moeten staan. Niet omdat er minder mensen werken, maar omdat die minder ervaring hebben. Maar ik hoop dat het publiek dat niet erg vindt.”

Badhuizen en toiletten

Een andere kluif had de organisatie aan het vinden van onder meer badhuizen en toiletten. Volgens de festivalbaas worden veel daarvan gebruikt voor de vluchtelingenopvang. “En wij moeten natuurlijk ook een ‘stad’ voorzien die zo groot is als Lelystad of Assen.” Toch is ook dat volgens Van Eerdenburg uiteindelijk gelukt.

De festivalbaas vertelde eerder in een interview op NPO Radio 1 dat de kaarten voor Lowlands dit jaar noodgedwongen duurder zijn dan ooit, maar dat dit is als gevolg van nóg sterkere prijsstijgingen voor faciliteiten en personeel en nog niet genoeg is voor de winstgevendheid van het evenement. “De winstgevendheid, de normale gezonde bedrijfsvoering zoals we die hebben, staat zwaar onder druk, ja”, zei hij toen. Van Eerdenburg zegt nu dat hij niet weet hoe dat volgend jaar zal zijn. “Dat is koffiedik kijken.” Wel verwacht hij dat de prijs van de tickets niet “sterk zullen dalen”.

Ondanks de duurdere kaarten zijn er vanaf vrijdag weer 60.000 bezoekers in Biddinghuizen te vinden. Tijdens Lowlands houdt Van Eerdenburg zelf zijn planning zo leeg mogelijk. “Mijn rol op het festival is vooral om te kijken wat er wel en niet goed gaat. Dus ik loop rond om te zien hoe er wordt gereageerd op nieuwe dingen, welke programma-onderdelen wel of niet werken en hoe de sfeer is.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD