Oudste vrouw van Nederland nóg een jaartje ouder

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Tanja Brouwer

De oudste mens van Nederland wordt vandaag nóg een jaartje ouder. Geertje Kuijntjes uit Gorinchem blaast vandaag maar liefst 114 kaarsjes uit. Aan het AD vertelt de Gorinchemse dat ze geen idee heeft hoe ze zo oud is geworden, want een geheim heeft ze niet.

Taart en bloemen

Na meer dan honderd verjaardagen te hebben gevierd, zit Geertje niet meer te wachten op veel visite. De krant meldt  dat de vrouw aan de burgemeester van Gorinchem heeft laten weten dat ze niet op bezoek hoeft te komen. Burgemeester Reinie Melissant stuurt wel een taart en bloemen naar de jarige jet.

Dat Geertje, die geboren is in 1905, zo oud is geworden, ligt deels aan haar genen. De vader en moeder van de vrouw werden beiden 96 jaar oud. Maar natuurlijk is gezond eten en voldoende bewegen ook belangrijk om een hoge leeftijd te bereiken, laat Andrea Maier, hoogleraar gerontologie, weten. Geertje heeft haar goede genen niet doorgegeven aan een volgende generatie. Ze is namelijk nooit getrouwd en heeft geen kinderen gekregen.

Mannen

De oudste Nederlandse man die nog in leven is, is de 108 jarige Eelke Bakker. Opvallend is dat het allemaal vrouwen zijn die wereldwijd het oudste worden. Begin dit jaar overleed de oudste man ter wereld. Een japanner die 113 jaar oud werd. De oudste vrouw ter wereld was Jeanne Louise Calment, een Franse die in 1997 overleed en 122 jaar werd.

Volgens tijdschrift Quest weten wetenschappers nog niet precies waardoor het komt dat vrouwen ouder worden dan mannen. Het zou volgens aan aantal aan het vrouwelijk hormoon oestrogeen kunnen liggen, omdat dat hormoon een lichaam in betere conditie houdt. Daarnaast hebben mannen vaak zwaardere beroepen waardoor hun lichaam eerder af kan takelen en zullen ze een stressvoller leven hebben.

Tags

OUD

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie