Over een week weer formatiegesprekken na uitblijven doorbraak

Door:
19-09-2021

DEN HAAG (ANP) – Het is het afgelopen weekend nog niet gelukt om tot een doorbraak in de formatie te komen. Dat zei informateur Johan Remkes zondagmiddag.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Volgens hem hebben het aftreden van Sigrid Kaag als minister van Buitenlandse Zaken en Ank Bijleveld als minister van Defensie afgelopen donderdag en vrijdag de gesprekken “bemoeilijkt”. Toch is er nog ruimte om verder te praten. Dat gebeurt maandag over een week. Eerst is Prinsjesdag aankomende dinsdag en woensdag en donderdag zijn de algemene politieke beschouwingen.

VVD-leider Mark Rutte zei zondag dat over “de vorm en de voorwaarden” van samenwerken echt nog doorgepraat moet worden. Welke voorwaarden dat zijn, zei hij niet.

Hij erkent ook dat er afgelopen week “echt iets is gebeurd”, maar volgens hem heeft dat de relaties tussen VVD, D66 en CDA niet verslechterd. Ook de banden met de PvdA en de ChristenUnie, die een rol speelden in het aftreden van Kaag en Bijleveld door de moties tegen hen te steunen, is volgens hem nog goed. “De sfeer is niet verslechterd, maar het heeft wel een impact.”

VVD’er Sophie Hermans, Ruttes secondante in de formatie, gaat aankomende dagen voorafgaand aan de algemene politieke beschouwingen praten met partijen uit het “politieke midden” over afspraken voor 2022. In dat jaar zijn volgens hem “grote vraagstukken aan de orde”, waaronder de aanpak van de stikstofcrisis.

 

ANP

 

 

Meer DenD