Wat gaat Joe Biden doen na 12 Amerikaanse doden in Kabul?

Aanslag Airport Kabul
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Minimaal twaalf Amerikaanse militairen zijn gedood door een zelfmoordaanslag bij de luchthaven van Kabul, 15 Amerikanen zijn zwaar gewond. Er zijn in totaal zeker 60 doden en 143 gewonden. Twee explosies hebben donderdagmiddag de wereld schrik aangejaagd en voor dood en verderf gezorgd.

CNN meldde na de eerste explosie al snel een tweede bij het Baron Hotel in Kabul, de basis van de Britten.

In een georganiseerde actie heeft een terrorist van Islamitische Staat-K, die op voet van oorlog leeft met de Taliban, zichzelf opgeblazen. Isis heeft de aanslag opgeëist.

Op Twitter circuleren afgrijselijke beelden van dodelijke slachtoffers van de aanslag bij waarschijnlijk de Abbey-gate bij het vliegveld.

Er was al vrees voor een ‘complexe aanslag’ in het drukke toegangsgebied bij het vliegveld. Dat was ook de reden waarom president Joe Biden zo snel mogelijk de fase van evacuatie wilde afronden en andere andere Nederland de vluchten stopzette.

De recente gebeurtenissen zijn een ware nachtmerrie voor de landen die hun landgenoten en Afghanen snel willen evacueren. De beveiliging van het vliegveld door de Taliban heeft zwaar gefaald.

Biden in Situation Room

De Amerikaanse president Joe Biden volgde de ontwikkelingen in de Situation Room in het Witte Huis die wordt gebruikt om dergelijke crisissituaties op de voet te volgen. De top van zijn kabinet was aanwezig en volgde met Biden de laatste ontwikkelingen. De wereld wacht in spanning af welke stappen Biden nu gaat zetten. Gisteravond zou hij het Amerikaanse volk toespreken.

Amerikanen die zich in de buurt van het vliegveld bevinden zijn meteen na de aanslag door de Amerikaanse autoriteiten opgeroepen het gebied rond de airport te verlaten, omdat het te gevaarlijk is. Er zijn nog duizenden Amerikanen ter plekke.

Nachtmerrie

De aanslag heeft zo goed als zeker gevolgen voor de evacuaties van de Amerikanen en ook voor de Europeanen die weg willen uit het land. Allen moeten voor 1 september Afghanistan het land uit zijn en dat geldt ook voor de voormalige Afghaanse medewerkers van de westerse landen.

Amerikaanse autoriteiten hebben de afgelopen dagen ook president Joe Biden gewaarschuwd voor dergelijke aanvallen op het Kabul vliegveld. Dat was ook de reden, op last van Biden, waarom de evacuaties in steeds hoger tempo werden uitgevoerd.

Magneet terroristen

Afghanistan is volgens waarnemers een magneet voor terroristen nu de Taliban het gezag heeft overgenomen. Amerikanen en anderen die zich bevinden op en rond het vliegveld waren al gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen, bijvoorbeeld van Islamitische Staat of Al Qaida.

Gepensioneerd generaal H.R. McMaster, voormalig adviseur van president Trump, vindt dat de huidige regering zwak opereert in de Afghanistan-crisis. Hij vraagt zich af wat de missie is van de Verenigde Staten. Hij vergelijkt de situatie met Saigon en de gijzelingscrisis in Iran. ,,Het is een mythe dat de Taliban opereert los van de terroristische groeperingen”, aldus McMaster bij CNN.

https://twitter.com/KazmiWajahat/status/1430894065168441352
https://twitter.com/Boomdotnews/status/1430906683224563732

Meer nieuws volgt later.

Tags

AFGHANISTANJOE BIDEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie