Partijvoorzitter SP: heel verdrietig dat Lilian vertrekt

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG (ANP) – SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het “heel verdrietig” dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. “Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen”, zegt Visscher tegen het ANP. “Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen.”

Volgens Visscher, tevens voorzitter van het SP-bestuur, heeft Marijnissen heel veel tijd en energie gestoken om het leven van mensen te verbeteren. Partijleider Marijnissen maakte zaterdagmiddag bekend op te stappen als partijleider en als fractievoorzitter.

Het nieuwe verkiezingsverlies heeft de hele partij aangezet tot nadenken, zegt Visscher. Marijnissen heeft mede op basis daarvan geconcludeerd dat de partij een nieuw gezicht nodig heeft.

Opvolger

De vraag ‘hoe nu verder?’, kan Visscher nog niet beantwoorden. De fractie krijgt er een nieuw SP-Kamerlid bij. Uit het midden van die nieuwe fractie wordt een nieuwe fractievoorzitter gekozen. Sarah Dobbe is de eerste SP’er op de kieslijst die voor de vrijgekomen Kamerzetel in aanmerking komt, zegt Visscher.

Wie de volgende verkiezingen als lijsttrekker voor de SP gaat opereren, is volgens Visscher van latere zorg.

Onderzoek

Het onderzoek dat de partij heeft aangekondigd naar de verkiezingsuitslag is “net begonnen”, zegt Visscher. Op 10 februari worden de uitkomst ervan in de partijraad, het hoogste orgaan binnen de SP, besproken.

Bij de verkiezingen van vorige maand verloor de SP onder Marijnissen vier van de negen zetels en heeft er vijf over gehouden. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 verloor de SP met Marijnissen als lijsttrekker vijf van de veertien zetels. Ook bij de laatste verkiezingen voor Provinciale Staten en gemeenteraad leverde de SP onder Marijnissen zetels in.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck