Paul de Leeuw haalt met Op Goed Geluk oude koe uit de sloot

Paul de Leeuw
Door: Jos La Grande
15-01-2020

Paul de Leeuw, die na jarenlange successen bij BNNVARA de overstap maakte naar RTL, gaat binnenkort het spelletje ‘Op Goed Geluk’ presenteren. Op Goed Geluk is een stokoude koe, een Amerikaans tv-spelletje uit de jaren 60, die uit de sloot wordt gehaald.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Op Goed Geluk is maar liefst 55 jaar oud, twee jaar jonger dan Paul de Leeuw zelf. Het spelletje kwam voor het eerst in 1965 op de televisie bij de Amerikaanse zender ABC en het heette destijds The Dating Game. Drie vrijgezellen beantwoorden vragen van een eveneens vrijgezelle vrouw die achter een schotje onzichtbaar is voor het trio mannen. Het ‘koppel’ mag vervolgens een reisje maken.

Zwart/wit

De show werd (uiteraard eerst in zwart/wit) bedacht door de geniale Chuck Barris. Tot in de jaren 90 was The Dating Game op de Amerikaanse televisie.

In Nederland was het Carry Tefsen die van 1987 tot en met 1992 Op Goed Geluk presenteerde. De site van Beeld & Geluid meldt dat de actrice achteraf gezien spijt kreeg van haar bemoeienis met het datingprogramma. Later was er nog een poging, nog geen twee jaar geleden, van Gordon die het opgewarmde prakkie succesvol opdiende als ‘The Voice van de Liefde’, maar vervolgens vertrok naar SBS.

Nu is het dan de beurt aan Paul de Leeuw om inderdaad op goed geluk in de schoenen van Gordon, Carry en de Amerikanse presentator Jim Lang te stappen.

Op de golven van de populaire dating programma’s (First Dates bijvoorbeeld) gaat RTL het dus nog eens proberen. Dat het weinig te maken heeft met vernieuwing is duidelijk, maar het past wel in de bloedarmoede op tv met reprises van Lingo en Man Bijt Hond. Kennelijk is de doos van Pandora van de formatbedenkers van Endemol en Talpa leeg.

RTL is al op zoek naar kandidaten en Paul de Leeuw (‘Zou hij dit nu echt leuk vinden?’) kijkt nu al erg uit naar de start van het 56e seizoen Op Goed Geluk…

 

Meer DenD