Paus Fransiscus naar ziekenhuis voor operatie

Paus
Door: Jos La Grande
04-07-2021

Paus Franciscus ondergaat deze zondag een operatie vanwege ‘colon diverticulitis’. ​De operatie is van tevoren gepland.

Een divertikel is een uitstulping in de darm. Divertikels kunnen gaan ontsteken als er ontlasting achterblijft in deze uitstulping. 

De operatie vindt plaats enkele uren nadat de 84-jarige paus het traditionele zondagse Angelus-gebed op het Sint-Pietersplein bijwoonde.


Het persbureau van de Heilige Stoel in een verklaring:

‘Vanmiddag ging Zijne Heiligheid Paus Franciscus naar het Gemelli-ziekenhuis – Rome – voor een geplande chirurgische ingreep voor een symptomatische stenotische diverticulitis. De operatie zal worden uitgevoerd door professor Sergio Alfieri.’

Diverticulitus komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 80. Ze ontstaan op zwakke plekken in de darmwand die onder verhoogde druk gaan uitstulpen.

Hierdoor blijven etensresten langer in de darm waardoor irritatie en druk op de darmwand kan ontstaan. Hierdoor ontstaan dan mogelijk verzwakkingen in de darmwand, die op een gegeven moment gaan uitstulpen.

Later wordt een persbericht verwacht van het Vaticaan.

UPDATE: Het Vaticaan berichtte zondagavond dat paus Franciscus de operatie goed heeft ondergaan en dat de ingreep geslaagd is. Het is voor de eerste keer in de afgelopen 8 jaar dat de Argentijnse kerkvorst naar het ziekenhuis moest voor een behandeling.

Meer DenD