Personeel klapt uit de school: ‘Charles greep mij bij de keel’

Charles greep personeel bij de keel
Door: Charlotte Wijnen
17-11-2022

Het personeel van Charles heeft weinig lovende over voor hem. In een nieuw boek dat is verschenen klapt het personeel uit de school over zijn wispelturige gedrag. De ene dag was Charles hoffelijk, en de volgende dag had hij een kort lontje. ,,Charles greep mij bij de keel”, onthult één van zijn ex-medewerkers.

In het boek ‘The King: The Life of Charles III’ doet het personeel van de koning letterlijk een boekje over hem open. Zo moest Michael Fawcett, zijn voormalige bediende, álles voor Charles doen. Van de tandpasta op zijn tandenborstel doen tot zijn broek aantrekken en zijn veters strikken. Maar op enige waardering hoefde de bediende niet te rekenen; Charles deed vaker gemeen dan aardig.

Pesten

Hetzelfde gold voor zijn tuinmannen. In het boek wordt onder meer geschreven dat Charles vaak toe aan het kijken was hoe zijn tuinmannen aan het werk waren. En wanneer hij niet tevreden was, schreeuwde hij bevelen door een microfoon. ,,Voor iemand die als kind gepest geweest is, vond hij het verdomd leuk om ons te pesten. Hij kon aangenaam en hoffelijk zijn, maar over het algemeen was hij humeurig en gemeen. Hij dacht geen twee keer na voor hij iemand beledigde”, aldus een ex-medewerker.

Door het lint

Ken Stronach, die ook vele jaren als bediende voor Charles werkte, heeft ook weinig goede herinneringen aan het werk over gehouden. In het boek vertelt hij hoe Charles ooit een manchetknoop kwijtraakte in de wastafel, waarna hij door het lint ging. ,,Hij werd witheet van woede”, vertelt Stronach. ,,Hij trok de gootsteen van de muur en smeet hem tegen de grond. Toen bleek dat hij de knoop niet kon vinden, draaide hij zich om en greep hij mij bij de keel.”

Raam kapot gesmeten

Het was een angstige situatie en toen Charles hem losliet, verstopte hij zich dertig minuten in een kast. En volgens Stronach was hij niet de enige die last had van het wispelturige gedrag van Charles. Zo zou hij ooit een laars naar het hoofd van Diana hebben gesmeten en zou hij in het verleden een raam kapot hebben gesmeten omdat hij ‘zin had in frisse lucht’.

Meer DenD