Pioenroos: mooie bloeier in de border

Door: Ditjes en Datjes
25-05-2018

Juni is dé maand van de pioenroos. Deze prachtige bloemen zijn nu volop verkrijgbaar als snijbloem, maar wist u dat u ze ook kunt planten als vaste plant in de tuin?

Mooi op de vaas en in de tuin

Pioenen (Peionia) zijn prachtige bloemen als bos of in boeketten, maar ook in de tuin staan ze geweldig. Het zijn mooie planten en met een beetje zorg kunt u er jaarlijks een mooi boeket van oogsten.

Houtpioen of kruidpioen

Er zijn twee groepen pioenen: de boom- of houtpioenen en de kruidpioenen. Het verschil is eenvoudig af te leiden uit de naam: de hout- of boompioen maakt houtachtige stengels die in de winter blijven staan terwijl de kruidpioen in de winter helemaal afsterft en pas weer in het voorjaar tot leven komt. De pioenen die als snijbloemen worden verkocht zijn doorgaans kruidpioenen.

Pioenen planten

Voor de meeste planten geldt dat het na- of voorjaar de beste tijd is om te planten. Voor pioenen is het verstandig om een zonnige plek te kiezen en de grond zonodig te verrijken met compost of organische mest. Wanneer u plant, maak dan het plantgat wat groter dan de kluit, zodat de wortels ruimte krijgen om uit te breiden. Plant niet te diep en op een plek met goede afwatering, want pioenen houden niet van natte voeten.

Meer DenD