Ploumen en Arib maken kans op leiderschap PvdA

Lodewijk Asscher|Lodewijk Asscher weg
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

PvdA-voorman Lodewijk Asscher is uiteindelijk toch opgestapt vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. De positie van Asscher als voormalig minister van Sociale Zaken werd onhoudbaar vanwege de huidige interne verdeeldheid in zijn partij. Zaterdag zou tijdens het congres worden geoordeeld of hij nog langer lijsttrekker zou kunnen blijven.

Voormalig minister Ploumen en Kamervoorzitter Arib zijn de belangrijkste kandidaten om Asscher op te volgen. Ook voormalig minister van Financiën Dijsselbloem wordt genoemd als mogelijke kandidaat.

De stap van Asscher komt onverwacht. Waarschijnlijk zal morgen het kabinet besluiten om collectief het ontslag aan te bieden aan de Koning.

In een Facebook-bericht van vanochtend kwam Asscher met een verklaring op video. Asscher is ook niet meer beschikbaar voor de PvdA-kandidatenlijst, zo maakte hij bekend.

Emotioneel

,,De toeslagen-affaire ligt de politiek onder een vergrootglas. De afgelopen tijd is veel gesproken over mijn rol. Ik wist niet dat de Belastingdienst een onrechtmatige jacht had geopend op gezinnen. We dienen de democratie meer door fouten toe te geven dan ze te verzwijgen.”

,,Ik accepteer het als mensen kritiek hebben op wat ik heb gedaan als minister. Degene die mijn integriteit in twijfel trekken, weten niet wie ik ben. Ik doe dit werk uit dienstbetoon. Door mij in te zetten voor mensen die het moeilijk hebben.”

Lijsttrekker

,,Ik hoop vurig dat een sterke PvdA wordt gekozen voor de toekomst. Ik stel vast dat de discussie over mijn rol het niet mogelijk maakt om lijsttrekker te zijn. Ik heb steun gekregen van ongelooflijk veel mensen. Ik zie er naar uit op een andere manier, op een andere plek de samenleving te dienen.”

Lodewijk Asscher volgde in 2016 Diederik Samsom op als leider van de PvdA. Na een tumultueuze lijsttrekkersverkiezing, waarbij de oud-wethouder van Amsterdam, werkelijk alles uit de kast trok om nummer 1 van zijn partij te worden. Samsom, die samen met premier Rutte, de crisis te lijf ging verdween in de coulissen na de ‘broedermoord’ in de PvdA.

Kabinetscrisis

Morgen vergadert het kabinet over een inhoudelijk antwoord en over de politieke consequenties van het vernietigende Toeslagenrapport ‘Ongekend Onrecht’. Premier Rutte vindt dat de huidige coronacrisis erom vraagt dat een demissionair kabinet leiding geeft aan het land. Echter, coalitiepartners D66 en ChristenUnie twijfelen of ze nog langer deel willen uitmaken van de coalitie.

Bovendien is de Tweede Kamer zwaar verdeeld. 75 kamerleden stemmen waarschijnlijk voor een motie van wantrouwen bij het aanstaande debat (waarschijnlijk volgende week) over de toeslagenaffaire. Als slechts één Kamerlid van de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie meestemt met de opositie valt het kabinet alsnog. Rutte wil een publieke afgang te allen tijde voorkomen en legt morgen het mes op tafel.

Valt het kabinet morgen dan biedt de minister-president eind van de middag het ontslag aan bij koning Willem-Alexander. Die zal hem vragen de lopende zaken af te handelen, maar de corona-crisis met een volledig mandaat te lijf te gaan. De Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden op 17 maart aanstaande. Daarna volgt een kabinetsformatie, die in Nederland vaak maanden in beslag neemt.

Tags

ARIBLODEWIJK ASSCHERPVDA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck