Podcast Deventer Mediazaak meer dan 100.000 keer beluisterd

Maurice de Hong
Door: DitjesDatjes
16-04-2021

De podcast De Deventer Mediazaak is een hit: de zesdelige reeks van Argos is twee weken na de lancering van de laatste aflevering al meer dan 100.000 keer beluisterd. Dat heeft producent BIND vrijdag gemeld. Ondertussen zijn meer dan 250.000 mensen aan de serie begonnen, maar hebben nog niet alle delen beluisterd.

De podcastreeks werd de afgelopen week veel genoemd op sociale media als luistertip. Opvallend is dat vooral journalisten de reeks prijzen. De Deventer Mediazaak analyseert de opmerkelijke dynamiek in de media rond de Deventer moordzaak, een van de grootste gerechtelijke dwalingen in de Nederlandse geschiedenis.

De zaak draaide om de moord op de weduwe Wittenberg in 1999. De rechtbank veroordeelde ‘boekhouder’ Ernest Louwes voor de moord, hij zat acht jaar vast. Tijdens de behandeling van de zaak bepleitte opiniepeiler Maurice de Hond, zonder substantieel bewijs, dat ‘de klusjesman’ van de weduwe – een ander persoon – de moord zou hebben gepleegd. Hij herhaalde deze beschuldigingen veelvuldig in de media, maar zijn theorieën bleken niet te kloppen. De Hond werd via een civiele procedure veroordeeld voor smaad en moest een recordbedrag aan smartengeld betalen.

Bioscoopfilm

In de podcast wordt geschetst hoe de media, ondanks deze veroordeling en ondanks het feit dat De Hond geen bewijs voor zijn theorieën overlegde, zijn verhaal maar bleven herhalen. Podcastmaker Annegriet Wiersma probeerde mensen die toen een platform gaven aan De Hond en zijn theorieën een reactie te ontlokken. Cabaretier Claudia de Breij, die toentertijd in haar televisieprogramma de doortastendheid van de opiniepeiler prees, is een van de weinige die voor de microfoon erkent dat ze toen een foute inschatting heeft gemaakt.

Behalve een podcast is er ook een speelfilm gemaakt over de zaak, De Veroordeling. Regisseur Sander Burger baseerde zijn verfilming, met in de hoofdrollen Fedja van Huêt en Yorick van Wageningen, op het boek van journalist Bas Haan, die zich jarenlang in de zaak vastbeet. De film is naar verwachting te zien deze zomer, als de bioscopen hun deuren weer mogen openen na de nu al maanden durende coronalockdown.

Beluister de Deventer Mediazaak hier

BuzzE

Meer DenD