Podcast Eeuw van Amateur viert 100e aflevering

HILVERSUM – De bekroonde, onafhankelijke Nederlandse podcast Eeuw van de Amateur viert deze week zijn honderdste aflevering. In de podcast ontvangen journalist Botte Jellema en fotostripmaker Ype Driessen min of meer beroemde gasten die alle tijd krijgen om te vertellen over hun leven. Dit leidt vaak tot mooie, openhartige gesprekken.

Eeuw van de Amateur werd bedacht door Botte Jellema en wordt gepubliceerd door podcastplatform Dag & Nacht Media. De eerste aflevering werd gemaakt op 6 december 2015. In eerste instantie verschenen de gesprekken onregelmatig; sinds september worden de uitzendingen elke week gepubliceerd.

De serie werd in 2018 bekroond met een Dutch Podcast Award voor beste podcast in de categorie Media & Journalistiek. Uitgeverij Dag & Nacht Media heeft uitgerekend dat Eeuw van de Amateur inmiddels 9335 minuten podcast heeft gemaakt. Voor zover bekend is er geen enkele onafhankelijke Nederlandse podcast die zoveel minuten uitzending heeft gemaakt.

Keukentafelgevoel

De makers ontvingen dinsdag honderden felicitaties via Instagram en twitter. Luisteraars roemen vooral het ‘met vrienden om de keukentafel’-gevoel van de podcast, die overigens daadwerkelijk aan de keukentafel van Jellema wordt opgenomen.

In Eeuw van de Amateur waren de afgelopen jaren onder meer mensen als Janine Abbring, A Balladeer, Johan Goossens, Arthur Japin, Joost Lubach, Matijn Nijhuis, Bram de Wijs, Bart Westerlaken en Ionica en Sidney Smeets te gast. Terugkerende stemmen zijn onder anderen Aaf Brandt Corstius, JP Pellemans en Paulien Cornelisse. Die laatste is ook te gast in aflevering honderd, die vrijdagmiddag 21 juni wordt gepubliceerd.

De kans is groot dat deze aflevering tevens de aflevering wordt die de podcast de miljoenste download oplevert.

 

BuzzE