Maarten past strategie aan voor Elfstedentocht

Door: Tanja Brouwer
21-06-2019

Het is een belangrijke dag voor Maarten van der Weijden. Bijna een jaar geleden, in augustus 2018, eindigde zijn poging om de Elfstedentocht te zwemmen om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker in tranen. De zwemmer gaat er alles aan doen om het deze keer in gejuich te laten eindigen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Misselijk

Vanmiddag om 17.30 duikt Maarten het water in Leeuwarden in en begint aan een 200 kilometer lange tocht. Als alles volgens plan verloopt, eindigt hij maandag weer in de hoofdstad van Friesland. Voor Maarten eindigde de vorige poging in een drama. Het lichaam van de zwemmer was na 163 kilometer zwemmen op, en door hevige misselijkheid moest hij in Birdaard stoppen. De zwemmer en zijn team hebben geanalyseerd waar het vorige keer mis ging en hebben wat aanpassingen gedaan. Zo bleek dat Maarten vorige keer meer calorieën verbrandde dan dat hij binnenkreeg middels eten. Daarom gaat hij nu om de vijf uur een warme maaltijd eten. Daarnaast sliep hij vorige poging nauwelijks, wat er voor zorgde dat zijn lichaam erg zwak werd. Daarom neemt hij nu meer tijd om te slapen en zijn lichaam en geest te laten uitrusten. Tot slot mogen er deze poging mensen meezwemmen met Maarten.

Miljoenen

Zelf zag hij de vorige poging als ‘mislukt’, maar anderen vonden hem een winnaar. Hij haalde met de Elfstedentocht 2018 vijf miljoen euro op voor kankeronderzoek, en veel Nederlanders waren ontzettend trots op hem. Verwacht wordt dat er vanavond en komend weekend duizenden mensen langs de oevers Maarten staan aan te moedigen, maar zijn grootste fans blijven zijn vrouw en zijn twee dochtertjes.

 

Meer DenD