Politie slaat ridder Marco Kroon in de boeien

Door: DitjesDatjes
04-03-2019

Drager van de militaire Willemsorde Marco Kroon is afgelopen zondag in Den Bosch door de politie aangehouden. Kroon zou een kopstoot hebben uitgedeeld aan een agent, nadat hij was betrapt op wildplassen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Getuigen melden aan het Brabants Dagblad dat ze hebben gezien dat Kroon nadat hij werd aangesproken op zijn gedrag de agent van een kopstoot voorzag.

Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee wil tegen het Algemeen Dagblad  slechts zeggen dat er ‘een militair’ is aangehouden in Den Bosch, maar wil niet de naam, nog andere omstandigheden kwijt.

Het is overigens gebruikelijk dat strafbare feiten die door militairen gepleegd worden door de marechaussee worden onderzocht. De advocaat van Marco Kroon, Geert-Jan Knoops, laat aan het AD weten ‘geen informatie te kunnen verschaffen’.

Heldhaftig

Kroon kreeg zijn Militaire Willemsorde vanwege heldhaftig optreden in Afghanistan. Sinds hij tot ridder geslagen werd, kwam de in Den Bosch geboren en getogen Kroon meerdere malen in opspraak.

Marco Kroon, geboren en getogen Bosschenaar, ontving in 2009 de hoogste militaire onderscheiding voor getoonde moed in Afghanistan. Begin 2010 kwam hij  voor het eerst in opspraak. Destijds verdacht het Openbaar Ministerie hem van overtreding van de Opiumwet en verboden wapenbezit. Hij werd vrijgesproken van de eerste verdenking, maar veroordeeld voor wapenbezit.

In januari 2017 biechtte de onderscheiden militair plotseling op dat hij tien jaar eerder een Talibanstrijder had gedood, die hem had ontvoerd, mishandeld en vernederd. Zijn werkgever had hij hierover niet eerder verteld, uit angst de geheime missie in gevaar te brengen. Ook hierover ontstond veel ophef.

Meer DenD