Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG (ANP) – Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

Bij de blokkade van de A12 werden zaterdag 1587 klimaatactivisten aangehouden. De meeste demonstranten waren daarna weer op vrije voeten en worden niet vervolgd. 48 mensen zijn opgepakt vanwege strafbare feiten als bekladding of belediging en worden wel vervolgd. De politie corrigeerde zaterdagavond de eerste cijfers en meldde aan het ANP dat er 1579 aanhoudingen zijn geweest, waarvan er 40 vervolgd worden. Dit blijkt zondag toch om 1587 arrestaties te gaan, waarvan er 48 vervolgd worden.

Struijs ontving veel appjes en telefoontjes van gefrustreerde agenten uit Den Haag. “Politiemensen zeggen tegen mij: wij zijn massaal opgetrommeld, maar we hebben veel ander politiewerk te doen. Als je dan als politie massaal gaat aanhouden omdat er tal van strafbare feiten worden begaan, en daarna automatisch voor bijna alle zaken seponering volgt, is dat niet bepaald goed voor de motivatie.”

Rechtsgelijkheid

Tegelijkertijd moet er volgens de voorzitter van de politiebond door het Openbaar Ministerie (OM) worden gekeken naar het strafbare gedrag, en niet de reden waarvoor de demonstranten op de A12 staan. “Hoe verklaar je nou dat bij de ene demonstratie wel vervolgd wordt en bij de andere niet? We moeten zorgen dat we als rechtsstaat geloofwaardig blijven, en de rechtsgelijkheid niet in het geding komt.”

Wim Groeneweg, voorzitter van politiebond ACP, noemt het besluit van het OM onbegrijpelijk. “Respect voor al die agenten die uit het hele land ingezet worden. Het gaat fors ten koste van vrije tijd van agenten en de reguliere politiewerkzaamheden.” ACP-woordvoerder Maarten Brink zegt op Twitter dat hij zich uitermate verwondert. “Veel politie werd ingezet uit vrije dagen, andere werkzaamheden bleven liggen, basisteams kregen met moeite diensten rond.”

Verbaasd

Ook de afdeling Zeeland-West-Brabant van ACP, die politiemensen inzette in Den Haag, is verbaasd. “Zoveel capaciteit verspillen om er vervolgens geen ‘vervolging’ aan te geven? Laat deze #politiemensen dan gewoon hun werk in de wijken doen! Daar zijn tekorten.”

Het OM legt zondag nogmaals uit dat de meeste van de bijna 1600 aangehouden actievoerders zijn aangehouden voor het overtreden van de Wet openbare manifestaties. De rechter heeft in zulke gevallen eerder bepaald dat bij een vreedzame demonstratie, zonder laakbaar gedrag als vernieling of geweldpleging en met een beperkte mate van overlast, er vaak geen reden is om nog een straf op te leggen, redeneert het Openbaar Ministerie. “In die gevallen ziet het OM dan ook geen reden voor strafvervolging.”

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck