Poolse president gaat lunchen met koningspaar

Door: DitjesDatjes
09-10-2019

President Andrzej Duda van Polen komt eind oktober samen met zijn vrouw Agata een paar dagen naar Nederland voor een bezoek aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De reis van het presidentiële paar staat in het teken van de viering van 75 jaar bevrijding van Breda, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Duda komt dinsdagochtend 29 oktober aan op Paleis Noordeinde waar hij welkom wordt geheten door koning Willem-Alexander. Na de inspectie van de erewacht vinden een audiëntie en een lunch plaats waar ook koningin Máxima bij aanwezig is. De koning en de president houden tijdens de lunch een toespraak. Vervolgens vertrekken zij samen naar Breda om daar de viering van 75 jaar bevrijding van de Brabantse stad bij te wonen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Het bezoek aan Breda start op het Pools Militair Ereveld. Hier liggen 160 Polen begraven die tijdens de bevrijding van Breda zijn gesneuveld. Ook generaal Maczek, onder wiens leiding Breda werd bevrijd, ligt hier begraven. De koning en president Duda leggen allebei een krans op het ereveld. Aansluitend gaan zij bij scholengemeenschap De Rooi Pannen in gesprek met leerlingen van diverse onderwijsinstellingen over hun kijk op vrede en vrijheid en welke bijdragen zij daar zelf aan kunnen leveren. Tot slot bekijken Willem-Alexander en president Duda op de Grote Markt de vrijheidstocht met veteranen en historische voertuigen.

Na de dag in Breda wordt president Duda woensdag 30 oktober door premier Mark Rutte ontvangen.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD