PR-truc leidt tot minder aandacht kostenexplosie verbouw Tweede Kamer

Tweede Kamer|Tweede Kamer
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Ambtenaren van staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken) halen door op vrijdagavond een brief aan de Tweede Kamer te sturen met als inhoud dat de verbouwing van het Binnenhof twee keer keer zo veel geld gaat kosten een oude pr-truc uit: slecht nieuws’ ophouden tot het weekend.

Bovendien kwam het nieuws ongeveer gelijktijdig met een coronapersconferentie van premier Rutte naar buiten en is de Tweede Kamer afgelopen donderdag (heel toevallig) met reces gegaan. Een debat over de kostenexplosie en de nut en noodzaak hierover kan pas plaatsvinden in september.

Kostenexplosie

Het is een manier van communiceren die leidt tot minder aandacht voor de kostenexplosie. Bovendien waren de media op deze vrijdagavond, het begin van het weekend en aan het begin van de zomervakantie, waarschijnlijk ook niet op volle oorlogssterkte.

De verbouwing van de gebouwen aan het Binnenhof zouden aanvankelijk €475 miljoen gaan kosten. Nu al is de rekening voorlopig opgelopen naar maar liefst €718 miljoen. Pijnlijk want de Tweede Kamer heeft bij het besluit aangedrongen op ‘soberheid’. Om een voorbeeld te geven van een ander project: de verbouwingskosten van Huis ten Bosch vielen twee keer zo duur uit op €60 miljoen.

Arib lag dwars

De weggestemde Kamervoorzitter Arib heeft, gesteund door haar presidium, lang dwars gelegen over de verbouwing én de verhuizing naar het pand aan de Bezuidenhoutseweg weg in Den Haag. Ze lag overhoop met de CDA’er Knops, verantwoordelijk voor de verbouwing. Extra beveiligingsmaatregelen op basis van een advies van het NCTV gaan alleen al €127 miljoen extra kosten.

Het kan nog duurder uitvallen

Wie de brief van de staatssecretaris met eigen ogen wil lezen kan HIER terecht. Uit het schrijven aan de Tweede Kamer blijkt dat de rekening nog wat hoger kan uit vallen.

Hieronder staat deze passage:

Tweede Kamer

Tags

ARIBMARK RUTTETWEEDE KAMER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck