Prem neemt het op voor Johan Derksen: ‘Hypocriet gedoe’

Prem schiet Johan te hulp
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Prem Radhakishun nam het gisteravond in De Oranjezomer op voor Johan Derksen en sprak zich uit over de hypocrisie rondom racisme. ,,Ik heb liever iemand die eruit flapt wat hij denkt, dan die pseudo-correcte mensen.”

Kamerlid Habtamu de Hoop, die geadopteerd is uit Ethiopië, kon volgens Johan Derksen geen Fries zijn. ,,Hij is toch geen Fries, kom op zeg”, zei Derksen in Vandaag Inside. ,,Ik ben toch ook geen Surinamer?”

Ophef

De opmerking van Johan zorgde voor enorme ophef. Prem schoof gisteren aan bij De Oranjezomer en wilde de opmerking van Derksen nog even aankaarten. Presentatrice Hélène Hendriks zei dat ze dat liever niet had, maar liet hem toch zijn verhaal doen.

‘Je bent geen Nederlander’

Prem is Surinamer en werd zijn leven lang door creoolse mensen ‘Koelie’ of ‘Hindoestani’ genoemd. ,,Ik was Surinamer maar ik werd gecategoriseerd als Hindoestaan”, legt hij uit. En toen hij naar Nederland kwam, werd hij ‘Surinamer’ genoemd. ,,Als ik zei ‘Ik ben Nederlander’ of met een Nederlandse vlag liep, zeiden mensen: ‘Je bent geen Nederlander. Je bent Surinamer’, of ‘Je bent Hindoestaan’.”

‘Hypocriet’

Prem is naar eigen zeggen vaak op zijn uiterlijk beoordeeld. ,,Ook door mensen die op mij lijken”, vervolgt hij. ,,Ik wil aan al die mensen die Johan Derksen van racisme betichten vragen: Wil je dan alsjeblieft, ook de mensen die op mij lijken en de mensen van Afro-Surinaamse afkomst, in de spiegel kijken? Jullie moeten de laatste zijn die tegen een oude witte man van 75 gaan zeggen hoe hij de wereld moet beschouwen. Toen ik tegen jullie zei dat ik een Nederlander was, hebben jullie me allemaal gezegd dat ik geen Nederlander was.”

Johan Derksen

Hij kijkt dan ook graag naar Vandaag Inside, waar Johan de ene na de andere opmerking eruit flapt. ,,Hij flapt eruit wat hij denkt en ik hoop dat er nog veel meer mensen blijven uitflappen wat ze denken. Ik heb liever iemand die uitflapt wat hij denkt, dan die pseudo-correcte mensen die wel denken ‘Je bent een zwartje, je hoort niet in dit land’, maar dan zeggen: ‘Jij als Surinamer hebt wel je plekje bevochten hier’.”

Tags

JOHAN DERKSEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck