Prestigieuze prijs voor LAM museum in Lisse

LAM museum ontvangt prestigieuze kunstprijs, vernoemd naar conservator ING collectie.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Het LAM, het kunstmuseum op landgoed Keukenhof in Lisse, kreeg vrijdag 29 september 2023 de prestigieuze Sacha Tanja Penning uitgereikt. De jury roemt het goede oog voor prikkelende kunst van hoge kwaliteit. De eigenzinnige manier om kunst voor een breed publiek toegankelijk te maken, vindt de jury verfrissend. ,,Het museumteam pakt de dingen altijd net even anders aan dan in andere musea.

Emily Ansenk, jurylid en directeur van het Holland Festival, overhandigde de penning aan museumdirecteur Sietske van Zanten. Op de penning staat een afbeelding van Sacha Tanja, de in 2004 overleden hoofdconservator van de ING Kunstcollectie.

EIGENZINNIG MUSEUM

Het LAM museum ontvangt de penning vanwege de eigenzinnige manier waarop het kunst over voedsel van hoge kwaliteit toegankelijk maakt voor een breed publiek: ‘Van Ron Muecks moeder met baby die twee zware boodschappentassen torst tot de eigentijdse versie van de Venus van Botticelli – grotendeels opgebouwd uit plastic flessen – door Folkert de Jong’, licht de jury toe.

Het prijsmodel van het LAM museum noemt de jury sympathiek: ‘Echt iedereen is van harte welkom in het LAM, ook mensen die even krap bij kas zitten en geen geld hebben om een entreekaartje te kopen. Zij kunnen via een gesponsord ticket kosteloos het museum in.’


PRIJS

Sacha Tanja was jarenlang conservator van de ING Collectie. Ze spande zich in voor de promotie en stimulering van de hedendaagse figuratieve kunst in Nederland, zelfs toen deze stroming not done was. 

Ter nagedachtenis aan haar, is een jaar na haar dood de Sacha Tanja Penning in het leven geroepen met als doel haar inspanningen voort te zetten. De penning is ontworpen door de kunstenaar Guus Hellegers en vormt een jaarlijks terugkerend eerbetoon aan een kunstenaar, persoon of instantie die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van de figuratieve kunst in Nederland.

EERDERE WINNAARS

De eerste penning werd postuum aan Sacha Tanja toegekend. Nadien is de eer achtereenvolgens te beurt gevallen aan al zeventien andere kunstenaars, mecenassen en kunstliefhebbers, waaronder Matthijs Röling, Barend Blankert, Philip Akkerman, Museum MORE en Henk Helmantel. Het LAM museum is het tweede museum dat de prijs krijgt.

Foto: Corine Zijerveld

In het midden Sietske van Zanten, directeur LAM museum, samen met juryleden Emily Ansenk (directeur Holland Festival), Sanne ten Brink (directeur Brutus), verzamelaar Joop van Caldenborgh (Museum Voorlinden/Caldic Collectie) en schilder Henk Helmantel.

Tags

SACHA TANJA PENNING

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck