Prins Bernhard sr. stopte in ruil voor geld bouwverbod circuit Zandvoort

Bernhard sr.stopte bouwverbod
Door: Charlotte Wijnen
01-09-2021

Prins Bernhard sr. zou in 1948 in ruil voor geld twee ministers onder druk hebben gezet om de bouwstop van het circuit in Zandvoort te beëindigen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

100.000 euro

En met succes: want de opening van het circuit kon doorgaan. Prins Bernhard sr., opa van de circuiteigenaar prins Bernhard jr., kreeg in ruil 20.000 gulden van de gemeente via de Prins Bernhard Stichting. Dat is vergelijkbaar met 100.000 euro nu.

Via de stichting, die zich inzette voor de belangen van veteranen, werden de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën onder druk gezet. Dat meldt Trouw, die archiefstukken van de gemeente Zandvoort en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën kreeg.

Bernhard bleef zo buiten beeld

De bouwstop was het resultaat van een lang conflict tussen Zandvoort en het ministerie van wederopbouw en volkshuisvesting. Die strijd kwam tot een climax toen de overheid de aanleg van de toegangswegen en het circuit stillegde. Door de bouwstop leek de geplande opening in augustus van dat jaar niet door te gaan.

Maar toen de Prins Bernhard Stichting een brief naar de ministeries schreef en erop wees dat de autowedstrijden ‘een meerzijdig langsbelang’ hadden, ging het verbod van tafel. In ruil voor die steun, schonk de gemeente ongeveer 20.000 gulden belastingvrij aan de stichting. Het geld zou zijn gefinancierd door een eenmalige verhoging van de toegangsprijzen. Op deze manier bleef de prins zelf buiten beeld. Wat er met het geld is gebeurd, is onbekend.

Meer DenD