Prins Harry eist inzage in geheime informatie Britse veiligheidsdienst

Prins Harry eist inzag in geheime informatie
Door: Charlotte Wijnen
08-07-2022

Sinds prins Harry en Meghan Markle naar Amerika zijn verhuisd is de veiligheid van het paar een groot probleem geweest. Volgens Harry biedt het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken hem en zijn gezin niet genoeg bescherming die ze volgens hem juist hard nodig hebben. Daarbij eist hij inzage in geheime informatie van de Britse veiligheidsdienst.

Harry en Meghan namen twee jaar geleden de beslissing om hun koninklijke taken neer te leggen en naar Amerika te verhuizen. Dat betekent dat ze veel vrijheid hebben, maar het brengt ook consequenties met zich mee. Ze zijn een belangrijk voorrecht kwijt, namelijk hun veiligheid.

Harry eist veiligheidsmaatregelen

Als lid van de koninklijke familie en zoon van de troonopvolger erfde Harry een veiligheidsrisico voor het leven. Het beschermen van de Britse royals is dan ook een topprioriteit, maar Harry heeft door zijn koninklijke ontslag geen recht meer op politiebescherming in Engeland.

In Amerika financieren Harry en Meghan hun persoonlijke bescherming uit eigen zak. Maar wanneer ze op bezoek gaan in Engeland, zoals onlangs het geval was bij het jubileum van Queen Elizabeth, eist Harry uitgebreide veiligheidsmaatregelen.

Inzage in Britse veiligheidsdienst

Harry wil het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken aanklagen omdat het hem en zijn gezin niet de bescherming biedt die ze volgens hem hard nodig hebben. Daarnaast eist hij ook dat zijn privé-beveiligingsteam in de VS toegang krijgt tot informatie met betrekking tot de veiligheid van zijn gezin in Engeland.

Het juridische team van Harry zei dat een rechtszaak nodig was omdat de prins en zijn familie ‘niet kunnen terugkeren naar hun thuisland wegens gebrek aan bescherming’, zo meldt The Sun. Hoewel zijn rol is veranderd, is hij nog altijd lid van de koninklijke familie waardoor hij te maken heeft met een veiligheidsrisico.

Meer DenD