Prins Harry haalt flink uit naar koninklijke familie

Prins Harry
Door: Charlotte Wijnen
14-05-2021

Prins Harry bekritiseert de manier waarop hij binnen de koninklijke familie werd opgevoed. Hiervan geeft hij zijn vader prins Charles de schuld. Harry is vastbesloten om het voor zijn kinderen anders te doen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Van strippen in Vegas en drugs tot zijn ‘privilege’ en ‘wilde dagen’. Prins Harry vertelt dat dit allemaal te maken heeft met de manier waarop hij is opgevoed binnen de koninklijke familie.

Cyclus doorbreken

In de 90 minuten durende podcast van de Amerikaanse acteur Dax Shepard, stelt prins Harry dat zijn vader heeft geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. De ‘genetische pijn’ heeft Charles volgens Harry aan zijn kinderen doorgegeven. Als het op ouderschap aankomt, wil prins Harry de cyclus doorbreken. ,,Charles’ leven is verbonden met zijn ouders, dus dat betekent dat hij mij behandelde zoals hij werd behandelt”, vertelt hij.

Ook haalt Harry flink uit naar zijn koninklijke familie in de podcast. Zijn koninklijke leven vergelijkt hij met ‘The Truman Show’: een film waarin een man ontdekt dat zijn hele leven in scène is gezet.

Exit

Wat duidelijk wordt, is dat Harry al lang voor zijn huwelijk met Meghan dacht aan een exit uit de koninklijke familie. ,,Toen ik begin twintig was, had ik zoiets van: ik wil deze baan gewoon niet. Ik wil hier niet zijn. Ik wil dit niet doen”, aldus Harry openhartig.

,,Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit een vrouw en kinderen krijgen als ik weet dat dit weer gaat gebeuren? Ik heb zelf achter het gordijn gekeken. Ik weet hoe het allemaal werkt. Ik wil hier geen deel van uitmaken.”, gaat hij verder.

‘Stop met klagen’

Pas toen Meghan hem adviseerde om in therapie te gaan ‘barstte de bubbel’: ,,Ik had zoiets van oké, je bevindt je in deze bevoorrechte positie. Stop met klagen, want je komt er toch niet uit”, vertelt hij.

Meghan was een grote steun voor hem. ,,Ze kon zien dat ik pijn had. En dat sommige dingen waar ik geen controle over had, me echt boos maakten”, aldus prins Harry. Wat hij vooral wilde bereiken, was mensen het vertrouwen geven hun eigen leven te veranderen. ,,Nu ik erop terugkijk, realiseerde ik me dat het helpen van andere mensen mij hielp.”

Meer DenD