Prins Harry onder vuur voor nieuwe uitspraken

Harry en Meghan
Door: Tanja Brouwer
08-07-2020

Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle liggen opnieuw onder vuur bij veel Britten. Deze week deden ze opmerkelijke uitspraken over het Gemenebest, de grote trots van koningin Elizabeth.

Ongemakkelijk door verleden

Het Gemenebest is een vrijwillig samenwerkingsverband van 53 landen met de vorst van Groot-Brittannië als symbolisch hoofd. Alle landen zijn onafhankelijke staten, maar het Gemenebest van Naties bestaat voornamelijk uit voormalige koloniën van het Verenigd Koninkrijk.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

,,Als je naar het Gemenebest kijkt, kan je niet verder indien je niet eerst het verleden erkent”, zei Harry tijdens een gesprek met een aantal jonge leiders van de Queen’s Commonwealth Trutst. ,,Zoveel mensen hebben al hard gewerkt om die fouten recht te zetten, maar we moeten erkennen dat er nog steeds veel moet gebeuren.” Meghan voegde daarna toe dat het vervelend kan zijn om over het verleden na te denken. ,,We zullen ons ongemakkelijk voelen, maar het is enkel wanneer we doorduwen dat we beter zullen worden. Enkel zo komen we op een punt dat we allemaal wind in de zeilen krijgen. Niemand wordt benadeeld door gelijkheid, het zorgt ervoor dat iedereen op gelijke voet staat.”

Koningin met blote voeten in tempel

De uitspraken van het koppel vallen niet goed bij veel Britten. Het doel van het Gemenebest is juist om democratie en vrede in de lidstaten te bevorderen. De Koningin heeft zelf alle lidstaten bezocht en heeft een goede band met de leiders van alle landen. Koninklijk fotograaf Arthur Edwards snapt de uitspraken van Harry en Meghan dan ook niet: ,,Ik heb de Koningin met blote voeten gezien in tempels in Pakistan en in Delhi. Ze zong een nummer van Bob Marley in Jamaica en in Ghana genoot ze van de lokale muziek.” Ook veel burgers begrijpen niet waar de kritiek van Harry en Meghan vandaan komt, vooral omdat de Koningin juist de afgelopen jaren zich inzet tegen racisme. ,,De reacties van Harry en Meghan zijn niets meer dan een verklaring tot oorlog met de koninklijke familie”, schrijft een boze Brit. ,,Maar het Gemenebest stimuleert juist democratie, vrede en ontwikkeling”, schrijft een ander.

Meer DenD