Prins Joachim was net begonnen aan een nieuw leven

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Denemarken leeft in tijd van crisis mee met prins Joachim (51), de jongste zoon van koningin Margrethe. De beterschapswensen die de in het Universiteitsziekenhuis van Toulouse opgenomen Joachim krijgt, zijn de eerste tekenen van sympathie die hij in lange tijd heeft ontvangen. Deense media schilderen hem de afgelopen twintig jaar liever af als het zwarte schaap van de familie. Als een prins die eigenlijk overbodig is en geregeld op zijn strepen staat.

Joachim kreeg eerder dit jaar bijvoorbeeld veel kritiek over zich heen omdat hij in het midden van de coronacrisis vanuit Frankrijk, waar zijn studie aan de École Militaire was stopgezet, met zijn vrouw prinses Marie en jongste kinderen Henrik en Athena terugreisde naar Kopenhagen. Henrik (11) had ademhalingsproblemen en voor de behandeling daarvan vond Joachim het vertrouwde Rigshospital beter geschikt dan een Frans ziekenhuis. Maar Deense media waren het daar niet mee eens: reizen in coronatijd was schandelijk.

Een jaar eerder was er een bittere discussie ontstaan over Joachims militaire opleiding in Frankrijk. Niet vanwege het daarmee gepaard gaande éénjarige verblijf in Parijs, maar over het feit dat Joachim al die tijd zijn staatstoelage zou blijven ontvangen terwijl hij in Denemarken geen publieke taken zou vervullen. De regering gaf echter toestemming, al werd wel lering getrokken uit het publieke debat. Toen dit jaar in juni werd aangekondigd dat Joachim zijn verblijf zou verlengen door aan de slag te gaan als defensie-attaché op de Deense ambassade in Parijs, werd meteen gezegd dat hij daarvoor geen salaris zou ontvangen.

Prins Joachim heeft te maken met het probleem dat veel ‘reserve-prinsen’ in koninklijke families hebben: zodra de troonopvolger zelf een gezin heeft, zijn ze eigenlijk niet meer nodig. Joachims avontuur als herenboer liep uit op een mislukking, zijn gebrek aan huwelijkse trouw leidde tot een scheiding en zijn hautaine, arrogante gedrag bezorgde hem een slechte pers en slechte reputatie. In de vergelijking met zijn broer kroonprins Frederik dolf hij immer het onderspit. Terecht of niet.

Wat dat betreft was het vertrek naar Frankrijk, het thuisland van zijn vader en van zijn tweede vrouw, een goede beslissing. Daar kon hij écht aan het werk, buiten de spiedende ogen van de Deense media. Hij was niet langer het vijfde wiel aan de wagen, maar had een heuse baan. De komende weken zal moeten blijken of zijn gezondheid dat ook toelaat.

 

BUZZR

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck