Prinses Christina kan tot niets verplicht worden

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander zal als hoofd van het Nederlandse koningshuis stevig moeten inpraten op zijn tante prinses Christina als hij ervoor wil zorgen dat de kunststukken die zij eind deze maand bij Sotheby’s laat veilen, alsnog eerst worden aangeboden aan Nederlandse musea. De prinses kan beleefd luisteren naar het verzoek, maar hoeft er geen gehoor aan te geven. De werken, waaronder een waardevolle tekening van Peter Paul Rubens, zijn haar eigendom.

D66 heeft begin deze week aan minister-president Mark Rutte gevraagd een beroep te doen op de koninklijke familie om een voorstudie van ‘een van Rubens beroemdste werken’ niet te veilen alvorens te zien of er Nederlandse belangstelling bestaat om dit belangrijke kunstwerk te kopen. Kamerlid Salima Belhaj vindt ook dat in het algemeen bij “verkoop van kunst van de koninklijke familie voortaan eerst bezien moet worden of Nederlandse musea interesse hebben.”

De Vereniging Rembrandt pleitte vorige week, toen bekend werd dat er kunstwerken uit het bezit van “een prinses” werden geveild, ook voor behoud van de tekening voor Nederland. “Natuurlijk wil je dat het in Nederland blijft, het is een ontzettend belangrijk werk”, aldus directeur Fusien Bijl de Vroe tegen de NOS. Directeur Sjarel Ex van Museum Boijmans van Beuningen vond het niet chique dat de koninklijke familie de stukken niet heeft aangeboden. “Er is op geen enkele manier overleg geweest, dit is bepaald niet de koninklijke weg”, zei hij in AD.

Erfenis

Sotheby’s en de Rijksvoorlichtingsdienst wilden niet zeggen wie de verkopende prinses is, maar uit de tentoonstellingsgeschiedenis van een van de werken valt te distilleren dat het gaat om prinses Christina, zo meldde NRC dinsdag. Zij zal de kunstwerken, die deels al eens zijn geveild na het overlijden van koning Willem II en toen weer teruggeschonken aan de familie, op enig moment hebben geërfd. De kunststukken, voor zover bewaard bij de Koninklijke Verzamelingen, zijn ook niet ondergebracht in de stichtingen met onvervreemdbare koninklijke bezittingen.

Het antwoord van de premier laat zich dan ook makkelijk raden. Hij kan de al tientallen jaren buiten Nederland wonende prinses, die al sinds 1975 niet meer tot het Koninklijk Huis behoort, tot niets verplichten. Ook de koning kan zijn tante niet verbieden haar bezittingen aan de hoogste bieder te verkopen. Zij is tenslotte ook verantwoordelijk voor haar eigen inkomen. Hoogstens kan er een moreel beroep op haar worden gedaan, maar dan zal er wellicht veel geld tegenover moeten staan. De tekening bijvoorbeeld is voorzichtig ingeschat op zo’n 3,2 miljoen euro.

 

BUZZR

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck