Prinses Delphine sluit periode af

Door: Kees van der Made
12-01-2022

Na de documentaire over de zaak tussen haar en haar vader wil prinses Delphine niet meer over de kwestie praten: ,,Met deze documentaire sluit zij een periode af.”

De kwestie rondom prinses Delphine van België heeft België ruim twintig jaar lang in de greep gehouden. Delphine is een buitenechtelijk kind van voormalig koning Albert II van België. De eerste geluiden dat Delphine een buitenechtelijk kind zou zijn staken in 1997 de kop op. Tot 1999 deed het koninklijk paleis het af als roddels. In 2013 streed Delphine in de rechtszaak voor erkenning van haar vader. Deze strijd zou tot begin 2020 duren. Toen werd Delphine erkend als zijn dochter. Sindsdien maakte ze niet alleen aanspraak op zijn erfenis, mocht hij komen te overlijden, maar mag zij ook de titel prinses dragen en aangesproken worden met ‘Koninklijke Hoogheid’. Ook draagt ze sindsdien de achternaam Saksen-Coburg.

Ze sluit een periode af

De hele zaak is uiteraard een voedingsbodem voor documentairemakers. Delphine heeft daaraan meegewerkt. De documentaire over de kwestie is vanaf vandaag te zien in België. Het koninklijk paleis wilde niet aan de productie meewerken. Vandaag zei regisseur Chris Michel tijdens een gesprek op NPO Radio 1: ,, Zij heeft jarenlang moeten zwijgen en wil nu voor eens en voor altijd háár verhaal vertellen. Hoe zij het hele traject heeft ervaren, dat ze eerst werd verloochend en later erkend. Maar daarna wil zij er nooit meer over praten. Met deze documentaire sluit zij een periode af.”

Meer DenD