Prinses Diana’s laatste woorden

vignet Diana
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Prinses Diana, die vandaag precies twintig jaar geleden tragisch om het leven kwam, was bij bewustzijn toen de eerste hulp arriveerde. Dat onthult Xavier Gourmelon, de eerste brandweerman ter plekke, vandaag in The Sun. De 50-jarige Fransman haalde Diana, ogenschijnlijk licht gewond, uit het autowrak. Nadat ze voorzichtig op de brancard was gelegd kreeg ze vrijwel direct een hartstilstand.

Geen spatje bloed

Xavier was binnen 3 minuten in de Pont’ de l’Alma waar de Mercedes met volle vaart tegen een pilaar crashte. “Mijn team ging te werk zoals we dat na ieder ongeluk doen. De auto was total loss. Een vrouw, ik realiseerde me niet dat het prinses Diana was, lag achterin op de grond. Ze bewoog lichtjes en was duidelijk nog in leven. Ik zag dat ze een wond aan haar rechterschouder had, maar verder was er niks ernstigs te zien. Ze had geen spatje bloed op haar lichaam.

‘Mijn God, wat is er gebeurd?’

“Ik pakte haar hand vast, zei dat ze kalm moest blijven en niet moest bewegen. Ze zei: ‘Mijn God, wat is er gebeurd?’ We hielpen haar voorzichtig uit het wrak. Dat ging redelijk snel.” Eenmaal op de brancard krijgt The People’s Princess alsnog een hartstilstand. Xavier geeft de 36-jarige prinses hartmassage en reanimeert haar. Met succes, het hart begint te kloppen en de ademhaling komt op gang.
“Ik realiseerde dat ze ernstige interne verwondingen kon hebben maar toch was ik ervan overtuigd dat ze in leven zou blijven.” De schok was groot toen later bleek dat ze in het ziekenhuis was overleden.”

‘Ik denk er altijd aan’

De brandweerman, die 22 jaar zijn vak uitoefende in Parijs en tegenwoordig als hulpverlener voor de luchthaven van Brest werkt, spreekt zich voor het eerst uit in de media nu hij zich niet meer aan een beroepscode hoeft te houden. “Ik kan me die nacht nog altijd scherp voor de geest halen. Het was een vreselijk ongeluk waarbij drie mensen het leven lieten. Ik denk er ieder jaar rond deze tijd van het jaar aan.”

 

 

Tags

AUTO-ONGELUKPARIJSPRINSES DIANA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck