Prinses gruwelt van voorvader

Door: Matthieu Slee
11-01-2022

De standbeelden van de Belgische koning Leopold II moeten weg. Dat vindt prinses Esmeralda de Réthy, de tante van koning Filip.

Hoe fout was koning Leopold II van België? Heel erg fout, weten we inmiddels. Leopold was vanaf 1884 letterlijk eigenaar van Congo. De Kongo-Vrijstaat was aanvankelijk geen Belgische kolonie, maar privébezit van de koning. Hij voerde een waar schrikbewind. Miljoenen Congolezen stierven aan geweld, ondervoeding en uitputting.

Misdaden
Koning Filip betuigde op de zestigste verjaardag van het onafhankelijke Congo spijt voor de misdaden. Maar sommige mensen willen meer. Activisten pleiten er al langer voor dat de standbeelden van Leopold van hun sokkel worden gehaald. Ook worden beelden besmeurd (zie foto). De activisten krijgen nu steun van prinses Esmeralda.

Slavenhandelaren
In een opiniestuk schrijft de prinses: ‘Deze beelden verheerlijken de blanke overheersers die moordden en de lokale bevolking deden lijden. Waarom zouden mensen van kleur de autoriteiten vertrouwen die monumenten van kolonisatoren en slavenhandelaren gewoon laten staan?’ Volgens Esmeralda moet België af van de ‘koloniale nostalgie’.

Geplunderd
De prinses vindt dat België de schulden van voormalige koloniën zou moeten kwijtschelden. Ook pleit ze ervoor dat dat de jeugd op school leert dat België welvarend is geworden door de verkoop van ivoor, rubber en hout, dat werd geplunderd uit de koloniën. Esmeralda heeft zich al eerder kritisch uitgelaten en dat kwam haar toen op kritiek te staan. Sommige mensen verweten de prinses dat ze niet loyaal is aan het koningshuis.

Het debat
Van die kritiek wil Esmeralda niets van weten. ,,Er is tegen mij gezegd dat ik me als achter-achternicht van Leopold II niet zou mogen mengen in het debat. Ik geloof dat het gezien mijn naam juist belangrijk is om mij eerlijk te uiten. Bovendien, heb ik niet het recht om persoonlijke meningen te hebben die alleen mijn gedachten weerspiegelen?”

Meer DenD