Prinses Margriet 80: ‘Ik ga niet borduren’

Prinses Margriet wordt 80
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Hans Jacobs

Prinses Margriet wordt tachtig. ,,Verjaardagen zijn niet zo mijn ding”, vertelt ze. Toch komt er een bescheiden feest. ,,Niks groots en niet op de dag zelf. Dat is een donderdag”, zegt ze misprijzend. Oranje Boven sprak de prinses eind dit jaar in New York en keek vooruit op haar verjaardag.

Prinses Margriet veert op wanneer haar verjaardag ter sprake komt. Ze heeft de laatste tijd al veel ongevraagd advies gekregen over de invulling daarvan. ,,Iedereen zit me een beetje op te jutten,” zegt ze licht verontwaardigd. ,,Dat je het niet moet vieren?,” vraagt echtgenoot Pieter van Vollenhoven.

Margriet: ,,Nee, maar een heleboel mensen weten wat zíj willen dat ìk moet doen. Ik heb nu eindelijk na veel aandringen zelf beslist wat ik ga doen. Ik houd het klein. Ik heb op mijn 75ste een leuke, grote partij gehad. Ik heb toen al besloten dat het de laatste zou zijn. Je weet dat je ouder wordt. Met wie vier je het dan nog? Mensen willen ’s avonds niet meer de deur uit. Dus we doen wel wat, maar klein. En niet op de dag zelf. Dat is een donderdag. Ik mag blij zijn dat er überhaupt iemand komt,” zegt ze lachend. Pieter heeft een alternatief. ,,We gaan naar de Noordpool. Dan ben je alleen met mij.” 

Central Park

De prinses en haar man ontvangen  Oranje Boven in de suite van haar hotel aan de rand van Central Park in New York. De koffers zijn bijna gepakt voor de thuisreis. In New York hebben ze het jaarlijkse liefdadigheidsdiner-dansant – vroeger Peter Stuyvesant Ball geheten – bijgewoond.  Een initiatief van de Netherland-America Foundation (NAF) waarvan Margriet en Pieter al veertig jaar beschermpaar zijn. Even werd gedacht dat ze ermee zouden ophouden. ,,Dacht u dat?”, vraagt Pieter. ,,Het is natuurlijk ontzettend aardig dat ze je vragen. Ze hadden ook kunnen zeggen: die reis is toch wat ingewikkeld en niet goed voor u, misschien is  het tijd om om te schakelen. Misschien denken ze eraan,  maar ze hebben het nog niet gezegd. Dus we gaan door.” 

Borduren

Prinses Margriet valt hem bij. ,,Alles waar wij beschermheer of beschermvrouw van zijn, dat is een blijvend iets. Het is alleen hoe je het invult.” Pieter: ,,De verhoudingen zijn nog steeds buitengewoon gezellig, ook met jongere generatie. Zij vinden het niet vervelend om met ons te praten want die conversaties zijn ontzettend leuk, maar dat hangt ook van jezelf af.” Ophouden met werken ligt niet voor de hand, ondanks de leeftijd. ,,Ik ben niet iemand  die gaat zitten borduren, nee. Nooit geweest hoor”, zegt de prinses.

Pieter stemt in. ,,Als je werken leuk vindt, dan moet je het blijven doen. Ik vind het echt van belang. Sommige mensen hebben daar geen zin in, nou dan houd je op. Als mensen daar gelukkig mee zijn, prima. Maar het actief blijven spreekt mij toch wel aan. Het is hoe je gebakken bent. Het aardige van het leven is mensen ontmoeten.”

Dansvloer

Prinses Margriet: ,,Je moet je geest levend houden. Het mooie van dit werk is dat je iedere keer met iets anders bezig bent, andere mensen ontmoet, andere indrukken opdoet, andere informatie krijgt en je bezighoudt met andere onderwerpen.” 

Traditiegetrouw hebben zij bij het bal de eerste dans voor hun rekening genomen. Maar beiden gebaarden bij het betreden van de dansvloer in het Plaza Hotel meteen dat andere gasten erbij moesten komen. Jongste zoon prins Floris – in New York  als dj voor de afterparty – en vrouw prinses Aimée gaven direct gehoor aan de oproep.

Margriet danst nog graag, maar Pieter heeft moeite vanwege zijn enkel. ,,Het is een belemmering”, zegt Margriet. ,,Het zit me ontzettend dwars. Het is het resultaat van een ski-ongeluk en het is nooit goed genezen. Jarenlang heb ik er geen last van gehad, heb ik alles kunnen doen, maar nu niet meer.” 

Slingers

Het dansen was dan ook meer schuifelen, geeft het paar toe, al hielden ze het drie dansen vol. ,,Ik was ook verbaasd”, bekent de prinses. ,,Het was geen ballroom dans, met prijzen en slingers. Dat was het niet”, aldus Pieter. ,,Ik was geanimeerd. Als je samen danst kan er ook een echtscheiding uit voort vloeien en dat is niet gebeurd.”

Tags

PRINS FLORISPRINSES MARGRIETPROF. MR. PIETER VAN VOLLENHOVEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck