Prinses Viktória: „Ondervoeding is afschuwelijk”

Prinses Viktória tijdens Save the Children-werkbezoek diep geraakt
Door: Ditjes en Datjes
02-06-2017

Prinses Viktória diep geraakt tijdens Save the Children-werkbezoek 

Interview door Hans Jacobs: 

Prinses Viktória, de echtgenote van prins Jaime de Bourbon de Parme, is vol van alle indrukken die ze heeft opgedaan tijdens haar werkbezoek aan Mozambique voor Save the Children. Ze is moeder van twee jonge kinderen die tijdens haar verblijf in Afrika bij hun grootouders in Nederland logeren. Maar daarover moet het gesprek met Oranje Boven niet gaan.

De prinses is in Mozambique om te kijken hoe kinderrechtenorganisatie
Save the Children, waarvan prinses Viktória sinds 2015 beschermvrouw is, hulp biedt aan chronisch ondervoede kinderen en wat je kunt doen om die hulp te verbeteren.
Het is een onderwerp dat haar aanspreekt en waarover ze meer wil weten. „Het is ook een gigantisch probleem”, zegt Viktória.

Wereldwijd sterven er elk jaar drie miljoen kinderen aan de gevolgen van ondervoeding. „Er is een verschil tussen acute ondervoeding en chronische ondervoeding”, legt Viktória uit. In het eerste geval denken we aan broodmagere en zieke kindjes. „Chronische ondervoeding is relatief minder zichtbaar. Kinderen hebben wel te eten, maar wat ze eten is niet voedzaam genoeg. Ze zijn niet heel mager maar wel te klein voor hun leeftijd omdat ze onvoldoende voedingsstoffen krijgen. Dat is bijzonder schadelijk in de eerste duizend dagen van een leven”, weet Viktória.

De prinses wil alles weten over deze peuter, die hongerig en ondervoed is opgenomen.
De prinses wil alles weten over deze peuter, die hongerig en ondervoed is opgenomen.

„In die periode, van het moment dat een baby in de buik van de moeder begint te groeien tot het tweede levensjaar, moet het kind voldoende voedingsstoffen krijgen. Als dat niet gebeurt, kan de achterstand, die ook mentale gevolgen heeft, niet worden ingehaald.” In Mozambique is van de kinderen onder de vijf jaar 43 procent chronisch ondervoed, heeft prinses Viktória tijdens haar bezoek aan de havenstad Beira en omgeving geleerd.

Wereldwijd sterven er elk jaar drie miljoen kinderen
aan de gevolgen van ondervoeding.

„Daar is wat aan te doen. Betrekkelijk eenvoudig eigenlijk door het gebruik van een goedkoop voedingssupplement in de vorm van een poeder dat in de pap van een kind kan worden geroerd”, vertelt Viktória. Moeders kunnen in een gezondheidskliniek een bon krijgen om dat supplement – Vitamais – in een winkel te halen. „Het bevat vitaminen en mineralen en moet twee maanden lang dagelijks worden toegediend. Dan kan het kind een half jaar vooruit”, vertelt de prinses.

De prinses in gesprek met een jonge moeder over het belang van goede voeding.
De prinses in gesprek met een jonge moeder over het belang van goede voeding.

Maar dan moeten de ouders natuurlijk wel eerst het gevaar van chronische ondervoeding inzien en het ook herkennen. Daar ligt een taak voor Save the Children. „Moeders gaan pas naar de kliniek als hun kind ziek is, niet wanneer het ondervoed is”, leert Viktória tijdens de reis wanneer ze een ziekenhuis en een aantal klinieken bezoekt. Ze praat intensief met moeders, artsen, verzorgers en medewerkers.

Ze stelt vragen, maakt aantekeningen, en blijkt zich grondig op het bezoek te hebben voorbereid. „Er wordt voorlichting gegeven. Er zijn kookworkshops”, noemt de prinses een paar voorbeelden van de aanpak door haar organisatie. Ze is ook bij zo’n kookles gaan kijken. „Daar kwamen wel tweehonderd mensen op af. Allemaal nieuwsgierig en het verhaal gaat snel rond en zo leren anderen er ook van”, aldus Viktória.

Ondervoeding

De week heeft haar niet onberoerd gelaten. „Afschuwelijk”, zegt ze nadat ze ook acuut ondervoede kinderen heeft ontmoet die op het randje van de dood zweven. „Ik ken die beelden alleen van televisie. Nu kan ik de kinderen aanraken.” Ze moet daarbij ook aan haar eigen dochters denken en vergelijkt de ontwikkeling van de prinsesjes Zita en Gloria met die van de kindertjes die ze in Beira in het ziekenhuis ziet. Ondervoeding maakt dat de kinderen ook minder weerstand hebben tegen tal van veel voorkomende ziektes als tuberculose, hiv en malaria.

Acute ondervoeding met Ignatio 9 maanden en moeder Julietta
Moeder Julietta en de 9 maanden oude en ondervoede Ignatio.

„Ik vind het heel moeilijk. Het is belangrijk om hier te zijn en te zien wat eraan wordt gedaan, maar ik vind heel moeilijk”, bekent ze eerlijk. Ze stapt dan ook extra gemotiveerd in het vliegtuig om met de opgedane kennis in Nederland bedrijven, kennisinstellingen en de overheid samen te brengen om met Save the Children chronische ondervoeding in Mozambique en andere landen aan te pakken.


Wie is prinses Viktória?

Viktória Cservenyák is op 25 mei 1982 geboren in Boedapest en kwam op haar achtste naar Nederland. Ze studeerde Nederlands recht, werkte onder meer bij de Rabobank. Op 5 oktober 2013 trouwde ze in Apeldoorn met prins Jaime de Bourbon de Parme, jongste zoon van prinses Irene en wijlen prins Carlos Hugo. Het paar heeft inmiddels twee dochters: prinses Zita (2014) en prinses Gloria (2016). Het prinselijk gezin woont in Rome, waar prins Jaime namens zijn neef koning Willem-Alexander ambassadeur is bij de paus.


Wat is Save the Children?

Save the Children (‘Redt de kinderen’) is een kinderrechtenorganisatie die in meer dan 120 landen actief is en die leefomstandigheden van kinderen wereldwijd wil verbeteren. Dat gebeurt via gezondheidszorg, onderwijs en bescherming. De Nederlandse tak werd in 1981 opgericht en prinses Juliana was tot haar overlijden in 2004 de eerste beschermvrouw.


Als u het programma van Save the Children wilt steunen kijk dan op www.savethechildren.nl

Meer DenD