Problemen bij watervilla Mabel stapelen zich op

watervilla geeft kopzorgen voor Mabel
Door: Charlotte Wijnen
22-07-2022

De problemen bij de watervilla van Mabel van Oranje stapelen zich op. De bouw van haar droomhuis begon pas dit jaar en nu doemen er opnieuw problemen op: door beschermde diersoorten komen de werkzaamheden opnieuw stil te liggen.

Mabel van Oranje kocht vier jaar geleden een huis aan de Loosdrechtse Plassen, dat zij liet slopen om haar droomvilla te bouwen. Sindsdien heeft ze te maken gehad met een hoop tegenslagen. In april 2021 viel de bouw stil en er gebeurde tien maanden lang niets op de bouwplaats.

Nieuw bouwplan met botenhuis

Mabel wijzigde een aantal van haar plannen vanwege de beveiliging. De villa werd een stukje opgeschoven waardoor de hele vergunningsprocedure opnieuw startte. Gelukkig ging de gemeente uiteindelijk akkoord en begin dit jaar kwam de bouwplaats weer tot leven en werd er gewerkt aan het nieuwe bouwplan.

Maar een aantal maanden geleden vroeg Mabel opnieuw een vergunning aan, meldt weekblad Privé. Ze wil naast de villa ook een compleet nieuw botenhuis bouwen boven het water. En dan stuit Mabel op een nieuw probleem: de oeverlijn van de kavel moet worden aangepast. Er wordt nagegaan of er op de bouwplek beschermde diersoorten aanwezig zijn.

Beschermde diersoorten

Mabel heeft geluk dat het broedgebied van de meeste broedvogels 600 meter of verder liggen van de watervilla. Maar de rietzanger, snor en purperreiger gooien roet in het eten. Het broedgebied van de dieren, die gevoelig zijn voor geluid, zit op ongeveer 250 meter afstand.

En dat betekent wéér slecht nieuws voor Mabel. Het is namelijk niet toegestaan om de broedende vogels te verstoren, dus de bouwwerkzaamheden moeten in het broedseizoen opnieuw gestaakt worden. Wordt Mabel’s droomvilla ooit opgeleverd?

Meer DenD