Prominenten boos en verbijsterd dat theaters weer dicht blijven

Door: DitjesDatjes
13-01-2022

Bekende mensen uit de cultuursector hebben donderdag op sociale media boos en verbijsterd gereageerd op de keuze van het kabinet om de theaters en bioscopen nog niet te heropenen. In veel andere Europese landen zijn de podia en bioscopen gewoon opengebleven en wordt kunst gezien als essentieel.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

“Dus je mag straks zonder coronacheck hutjemutje door een bouwmarkt slenteren, maar gecontroleerd naar het theater is verboden”, stelt schrijver Özcan Akyol. “Cultuur is voor beleidsbepalers echt vies in dit land.”

Cabaretier Peter Pannekoek probeert een verklaring te zoeken achter het structureel achter het net vissen van de cultuursector: “Ik vermoed dat Batman in het OMT zit. Zijn ouders zijn vermoord na een avondje theater dus fuck cultuur.”

Eindeloze vernedering

Regisseur Martin Koolhoven noemt het op Twitter “niet uit te leggen (…) dat de bioscopen en musea tot en met 6 februari dicht blijven.” Ook journalist en opiniemaker Myrthe Hilkens is woest: “Dit land voert een beleid van anti-kunst en anti-cultuur. Iets anders kun je hier echt niet meer van maken. Wat een eindeloze vernedering. Gadverdamme.”

Ook cabaretier Claudia de Breij snapt er niets van: “Ruim twee keer zo’n grote bijdrage aan het BBP dan landbouw, bosbouw en visserij. Oh ja, en los daarvan, zonder muziek, literatuur, beeldende en andere kunsten is het leven geen leven maar bestaan. Maar verder: lekker gewerkt, pikken! #RutteIV #meervanhetzelfde”

Geen uitleg

Actrice Carine Crutzen snapt er ook niets van. “Op afspraak naar een winkel, de sportschool, de kapper, waarom niet op afspraak naar theater, bioscoop of restaurant? Willekeur regeert, cultuur en horeca worden geofferd en NIEMAND kan uitleggen waarom.”

Boris van der Ham, lobbyist voor zowel de theater- als de bioscoopsector, doet op Twitter een laatste smeekbede aan de nieuwe regering: “Theaters en bioscopen zijn bewezen de veiligste plekken om heen te gaan maar daar lijkt nog geen enkel perspectief te zijn. Kom op @GunayUslu laat de kunst en cultuur niet opnieuw als laatste aan de beurt komen.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD