‘Racistische’ professor stapt op na ophef Netflix-serie

Professor aan de Columbia Law School genaamd Elizabeth Lederer is opgestapt door de Netflix-serie When They See Us. De serie gaat over een rechtszaak uit de jaren 90 waarin Lederer vijf zwarte tienerjongens, bekend als de Central Park Five, beschuldigde van het verkrachten van een witte vrouw. Maar na twaalf jaar bleek het vijftal toch onschuldig te zijn.

De Professor speelt een grote rol in de rechtszaak en gaf ook nog steeds les op een belangrijke universiteit. Leerlingen die zich hebben verenigd in een commissie ‘The Black Law Students Assocation’ vonden dat Elizabeth racistisch was tijdens de rechtszaak en zijn in actie gekomen. Zij meldden in een brief aan de schoolleiding dat ze de professor niet meer kunnen vertrouwen.

When They See Us

In de Netflix-serie is te zien dat de vijf jongens worden gedwongen om bekentenissen af te leggen zonder advocaat en worden dagenlang verhoord. Daarnaast kwam het DNA-materiaal niet overeen.

Leugens

Volgens AD houdt de hoogleraar haar mond goed dicht over de zaak. Daarentegen haar toenmalig leidinggevende Linda Fairstein niet. ,,Niets hiervan is waar’’, zegt ze. Volgens Fairstein zijn de jongens ook niet zo onschuldig als iedereen denkt. Op de avond van de verkachting zouden ze mensen hebben beroofd en aangevallen in Central Park. Maar de Central Park Five-jongens zijn daar nooit officieel voor beschuldigd.

Kritiek

De serie When They See Us krijgt lovende kritieken. De filmmaker Ava DuVernay vertelde in een interview bij Oprah Winfrey dat het haar om de gerechtigheid van de onrechte veroordeelde jongens gaat, niet om Fairstein.