‘Racistische’ uitspraken Johan Derksen volgens Hélène Hendriks ‘groot verbaal ongeluk’

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Lola van Leeuwen

De ‘racistische’ uitspraken van Johan Derksen (75) over Habtamu de Hoop (25) van afgelopen dinsdag laten vele wenkbrauwen doen fronsen. De politicus, geboren in Ethiopië en getogen in Friesland, is volgens voormalig profvoetballer ‘geen echte Fries’. Hélène Hendriks (43) zou haar excuses hebben aangeboden als ze de woorden van Derksen had gebruikt. Maar de presentatrice weet dat ‘de Snor’ het anders aanpakt. Dit liet zij vrijdagavond weten in ‘Vandaag Inside’.

,,Geen recht van spreken” heeft Habtamu de Hoop over de miljoenensteun aan Friesland, volgens Johan Derksen. Ondanks dat de Hoop als baby is geadopteerd en opgegroeid in Friesland, is hij geen echte Fries volgens de VI-ster. Ondanks dat Derksen toegaf dat huidskleur een rol speelde, zegt hij dat het niet de bedoeling was om een racistische uitspraak te maken. De VI-vrouwen worden om hun mening gevraagd.

Excuses aangeboden

,,Jeetje, dat vragen jullie aan iedere gast die hier komt zitten”, antwoordt Hélène Hendriks tijdens de show. ,,Ik vond het een groot verbaal ongeluk en laat ik het zo zeggen: als het mij was overkomen dat ik onbedoeld een uitspraak heb gedaan die racistisch is, dan had ik ruimhartig mijn excuses aangeboden. Maar een ander doet het anders. We kunnen erover blijven discussiëren…”, aldus Hendriks.

Ook Merel Ek, die dinsdagavond aanwezig was bij het programma, vertelt haar kant. ,,Ik was erbij natuurlijk, ik voel me wel kut”, vertelt de journaliste. ,,In tegenstelling tot jullie zat ik die avond wél met een knoop in mijn maag in de auto, dat ik dacht: ‘Oef, dit was niet oké’. Ik had in moeten grijpen, ik had er on the spot wat van moeten zeggen. Dat heb ik niet gedaan, terwijl ik normaal gesproken niet echt schroom om Johan tegen te spreken. Dus daar baalde ik heel erg van, de hele week sowieso.”

‘Jezus, meid’

Rene van der Gijp zou zichzelf niet zijn als hij geen sneer zou uitdelen: ,,Ben je er de hele week al kapot van? Jezus meid, dat je nog gekomen bent vanavond! Was lekker thuis gebleven, op de bank gaan liggen”, aldus van der Gijp.

Derksen wordt aangeraden zijn excuses aan te bieden. Desalniettemin blijft hij bij zijn standpunt. ,,Iedereen raadt mij vaderlijk aan om sorry te zeggen, nou, laat ik je uit de droom helpen. Ik heb het niet racistisch bedoeld, dus ik kan geen sorry zeggen en ik verdom het ook.” Volgens hem probeert iedereen hem een racistische opmerking aan te smeren. ,,En dat mag hoor, want als mensen dat racistisch vinden, dan moeten ze dat gewoon zeggen. En helaas zijn er heel veel in Nederland die dat vinden. Maar: ik heb het niet zo bedoeld, dus ik kan er ook geen excuses voor maken.”

Aangifte

De Hoop reageert, in het Fries, via een video op X en krijgt veel steunbetuigingen. Ook laat de Friese tak van discriminatie.nl weten aangifte tegen Johan te willen doen.

Tags

HABTAMU DE HOOPHELENE HENDRIKSJOHAN DERKSEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck