Radiogedrag van Nederlanders veranderd in coronatijd

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Het is zaterdag een jaar geleden dat de eerste coronabesmetting officieel in Nederland werd vastgesteld. Ook het radiogedrag van mensen is daardoor veranderd, zo is terug te zien in de luistercijfers van de radio. De gemiddelde luisteraar had de radio in 2020 dagelijks 13 minuten langer aanstaan dan in het jaar ervoor, ontdekte ANP in samenwerking met het Radio Advies Bureau (RAB) en Nederlands Luister Onderzoek/GFK.

“Met radio haal je de buitenwereld binnen op een livemoment. Zeker als we in een lockdown zitten en je niet naar buiten kan, is de basisbehoefte om die connectie te houden, groter”, verklaart Liedewij Hentenaar, directeur van RAB, de toegenomen luistertijd. De luistercijfers van maart en april van afgelopen jaar ondersteunen die theorie. Daaruit blijkt dat de luisteraar van tien jaar en ouder zelfs 34 minuten per dag meer luisterde dan in dezelfde maanden van 2019. “Dat is dus echt heel veel.”

In het coronajaar zijn luisteraars niet meer andere zenders gaan opzoeken. “Radio is vaak een gewoonte, je bent bevriend met je radiostation”, zegt Hentenaar. Gemiddeld stemmen mensen op 2,1 zenders af.

Thuisluisteraars

Hoewel radio dus populairder is geworden onder degenen die al luisterden, zijn er niet meer radioluisteraars bijgekomen in het coronajaar. Met gemiddeld ruim 9,5 miljoen luisteraars, werden vergelijkbaar met vorige jaren dagelijks 63 procent van alle Nederlanders van tien jaar en ouder bereikt. Dat gebeurde veruit het meest via FM (en kabel), maar ook via internet en digitale (dab+) radio.

Terwijl 70 procent van de mensen in maart en april thuis radio luisterden, wat bijna 14 procent meer is ten opzichte van januari en februari, nam het aantal mensen dat in de auto of onderweg luisterde met ruim 7 procent af. “We gingen meer thuiszitten, en radio luisteren is een secundaire activiteit. Je kan prima werken met radio aan, want je hebt je ogen en handen vrij.”

Coronagedrag

Afgelopen zomer is ons luistergedrag weer meer vergelijkbaar met de zomer van 2019. “Wij zagen ook eerder dan het RIVM dat mensen weer meer in de auto en onderweg waren. Dat zagen we heel duidelijk per week toenemen.”

Na de zomer liepen de luistercijfers thuis weer op. “In september waren al die persconferenties en kwamen er meer beperkingen, langzamerhand gingen we naar een lockdown”, verklaart Hentenaar. In de laatste twee maanden van het jaar is het percentage thuisluisteraars met 69 procent weer nagenoeg even hoog als tijdens de eerste lockdown. “Toen zaten we weer in een lockdown. Het is al een periode dat het slecht weer is, dan ga je minder vaak naar kantoor. Maar nu waren scholen, ook opleidingen, en winkels dicht, dus dat gaf een enorme toename in thuisluisteren. Echt coronagedrag.”

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck