Rafael en Damián van der Vaart: Bloed, zweet en Ajax!

Bloed, zweet en Ajax
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Rafael en Damián, vader en zoon, één familie, één passie: voetbal. Voor de Van der Vaartjes is voetbal niet zomaar een spelletje; het is een avontuur dat hen onlosmakelijk met elkaar verbindt.

Een opvallende ontwikkeling in het voetbal: de 17-­jarige Damián van der Vaart gaat komend seizoen definitief bij Ajax spelen, dezelfde club waar vader Rafael zijn grote successen behaalde. Vanuit het Deense Esbjerg maakt de jonge middenvelder zich klaar voor zijn overstap naar Amsterdam. Rafael, vol trots: „Toen ik het nieuws hoorde, kon ik niet ontkennen dat er een klein traantje over mijn wang rolde. Het is zijn droom en die jongen is gewoon ontzettend blij.” Vanuit zijn bescheiden start in het woonwagenkamp in Heemskerk wist Rafael zich op te werken tot de absolute top van het Nederlandse voetbal. Met generatiegenoten Arjen Robben, Robin van Persie en Wesley Sneijder vormde hij een ongeëvenaard dreamteam. Nu is het tijd voor zoon Damián om zijn talent te laten zien bij de club waar zijn vader in vijf jaar 63 doelpunten maakte.

Invloed

Rafael heeft altijd benadrukt dat het geluk en de vreugde van Damián op het voetbalveld vooropstaan. „Hij heeft talent, maar je moet er volledig voor gaan en hopen op die kans. Eerlijk gezegd maakt het mij niet uit. Ik wil gewoon dat hij lachend en vrolijk het veld op- en afstapt.” Damián is al van jongs af aan een voetbalfanaat: „Ik ben opgegroeid met de bal. Het is mijn droom om ooit voor het Nederlands elftal te voetballen” Rafael herinnert zich hoe hij Damián trainde, zijn aannames en traptechniek perfectioneerde. Damián: „Ik heb veel gehad aan die trainingen.”

Supporter

Ramon van der Vaart, vader van Rafael en als opa de grootste supporter van Damián, deelde eerder: „Ik zeg altijd dat Damián talent heeft, maar op die leeftijd was Rafael net iets verder. Rafael was een buitengewoon talent. Damián is een compleet andere speler dan Rafael. Rafael was misschien beter, maar Damián is meer gefocust op het behalen van doelen. Ook is hij een stuk sneller.” Ramon herinnert zich hoe Rafael altijd met een bal onder zijn arm stond te wachten als hij thuiskwam van zijn werk. „Vanaf dag één lag er een bal naast hem in de wieg. Op zijn 3de begonnen we met bierflesjes. En als mensen vroegen wat hij later wilde worden, zei hij altijd ‘profvoetballer’. Het is opvallend dat Damián nu ook zo stellig hetzelfde zegt. Ach, je kunt het niet tegenhouden.”

Scheiding

Rafael herinnert zich hoe hij als kind altijd naar de wedstrijden van zijn vader ging kijken bij De Kennemers. Nu staat hij zelf langs de zijlijn bij Damián. Vader en zoon hebben turbulente jaren vol gemis achter de rug. Na de scheiding van Rafael en Sylvie Meis bleef Damián bij zijn moeder in Hamburg, terwijl zijn vader naar het buitenland vertrok.

Herenigd

Maar drie jaar geleden kwam er een verandering; Damián verhuisde naar zijn vader en diens partner Estavana Polman in Denemarken om te gaan spelen bij de jeugdopleiding van Esbjerg. Zo werden vader en zoon herenigd, gedreven door hun gezamenlijke liefde voor voetbal. 

Tags

RAFAEL VAN DER VAART

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck