Rapper sor wil met show jongeren naar Concertgebouw krijgen

Door: DitjesDatjes
26-05-2022

Hiphop en klassieke muziek lijken op het eerste gezicht twee muziekstijlen die moeilijk te verenigen zijn. Maar juist dat contrast was voor Maestro-winnaar sor bijzonder interessant. Donderdag treedt de rapper, componist en producer met een zelf samengesteld orkest op in Het Concertgebouw in Amsterdam. “Ik wil altijd nieuwe dingen proberen.”

Op de eerste twee delen van zijn onlangs verschenen album brengt de 25-jarige sor ook al fragmenten uit klassieke muziek samen met teksten en melodieën van zichzelf. “Toen popte het idee op voor een show met een live orkest in Het Concertgebouw. Elke meeting die we er daarna over hadden ging ik in met het idee dat ik in een pak op het podium sta”, zegt sor in gesprek met het ANP.

Zijn drive om altijd nieuwe dingen te proberen komt naar eigen zeggen omdat hij “nooit twee keer hetzelfde kan doen”. “Ik wil altijd iets nieuws ontdekken. Als ik iets ken, wordt het voor mij minder interessant.” De rapper trekt ook de vergelijking met componisten als Beethoven en Mozart. “Zij deden ook iets wat nog niet eerder was gedaan.”

Missie

Voor het concert stelde hij zelf een orkest samen van 56 musici en zangers van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Tijdens de show zal sor voornamelijk gaan rappen en zingen, maar zal hij ook gaan dirigeren en performen. “Ik wilde per se jonge mensen, want die krijgen minder de kans om zoiets te doen”, vertelt sor, die begin dit jaar het tv-programma Maestro won en daarmee bij het grote publiek bekend werd, over zijn keuze voor deze groep muzikanten. “Het idee is dat we allemaal van elkaar leren.”

En dat is niet de enige missie die hij heeft met zijn album en het optreden: sor wil jongeren in aanraking laten komen met klassieke muziek. “Zelf ben ik er niet mee opgegroeid, maar ik hoorde het wel in films en series. Toen ik een jaar of 15 was, wilde ik meer dan vier akkoorden achter elkaar kunnen spelen en ben ik er bewust naar gaan luisteren”, herinnert hij zich. “Ik hoop dat met anderen te kunnen delen. Dat de meeste bezoekers nu voor het eerst in Het Concertgebouw komen, vind ik sowieso heel leuk.”

Opa’s en oma’s

De meeste bezoekers zijn volgens sor jong, maar hij heeft ook begrepen dat er donderdagavond “een stuk of 30” mensen tussen de 40 en 90 jaar in het publiek zullen zitten. “Misschien zijn dat wel ouders met hun kinderen of opa’s en oma’s met hun kleinkind. Hoe tof zou het zijn als zij straattaal en klassieke termen aan elkaar gaan uitleggen”, aldus een enthousiaste sor. “Als iedereen de zaal uit loopt en door de show van klassieke muziek of hiphop is gaan houden, is het voor mij geslaagd.”

Een nieuw project heeft de rapper ook al in het vizier. “Ik hoop binnenkort eindelijk de synthesizers weer aan te raken en dat te gaan combineren met violen. Dat lijkt me zo’n interessant geluid”, fantaseert hij. “De mogelijkheden zijn eindeloos.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD