RECEPT: SURINAAMSE ZUURKOOL

Surinaamse Zuurkool
Door: DitjesDatjes
01-02-2017

Iedereen maakt Surinaamse zuurkool op zijn eigen manier. TV-kok Sharon de Miranda doet het op deze wijze. Een recept met heel veel verschillende smaken erin die allemaal tot zijn recht komen in dit recept! Het is een beetje apart om rijst te serveren bij zuurkool, maar als je het eenmaal gegeten hebt, vind je dat echt niet meer.

 

Ingrediënten 4 tot 6 personen:

500 gr voorgekookte zuurkool

1 ui

1 tomaat

2 teentje knoflook

300 gr kippendijen

150 gr speklapjes

1 rookworst

4 piment korrels ( piment bes) Smaak is een combinatie van kruidnagel, peper, kaneel en nootmuskaat)

2 Salaamblaadjes ( Indonesië laurier) of 2 laurierblaadjes gebruiken.

300 gr zoete aardappels

1 Madame Jeanette (Surinaamse chilipeper)

1 bosje platte peterselie

1 theelepel korianderpoeder

1 theelepel komijnpoeder

½ theelepel nootmuskaat

3 dl water

Rijst (4 kopjes)

 

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in stukken van ongeveer 3 cm. Bak het spek goudbruin. Doe de gesneden kippendijen erbij. Snipper het uitje en hak de knoflook fijn en bak dit mee.
  2. Snijd de tomaat klein en voeg deze eraan toe. Doe de korianderpoeder, de komijnpoeder en de nootmuskaat erbij en roer dit goed door.
  3. Schil en was de aardappelen en snijd deze door vieren. Voeg ze toe aan de pan samen met het water, de zuurkool, de pimentkorrels en de Salaamblaadjes en laat het ongeveer 10 min. koken. Vervolgens 20 min. op een laag vuurtje door laten stoven met de deksel erop. Schep het regelmatig goed om. Als het te droog is voeg je er wat water aan toe.
  4. Zet de pan met rijst zonder deksel op hoog vuur en zodra het water begint te koken draai je het vuur naar de laagste stand en doe een deksel op de pan. Laat dit 12 min. op laag vuur staan. Daarna nog ongeveer 10 min. Laten staan met deksel op de pan. Roer de rijst eventueel los met een vork.

Meer DenD