Rechtbank behandelt downloadzaak tegen Staat

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG – De rechter in Den Haag buigt zich donderdag over de zaak die Sekam, een koepelorganisatie van Nederlandse filmproducenten, en producent Klaas de Jong hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat. Zij stellen de Staat aansprakelijk voor de financiële schade die de Nederlandse filmsector al jaren lijdt door illegaal downloaden.

Hoewel het Europese Hof al in 2014 bepaalde dat het downloaden van films en series uit illegale bron verboden is, heeft de Nederlandse overheid volgens de producenten niets gedaan om dit soort praktijken een halt toe te roepen. De zaak sleept al enkele jaren. Het niet-legaal kijken van films kost de Nederlandse filmsector elk jaar vele miljoenen euro’s, aldus de makers.

De filmproducenten legden in september 2015 een claim neer bij de Nederlandse staat, maar deze werd door het ministerie van Veiligheid en Justitie afgewezen. Gesprekken tussen beide partijen leverden volgens de filmproducenten ook niets op.

Winkeldiefstal

Daarom stappen de producenten nu officieel naar de rechter. “Het verbod op illegaal downloaden van films en series moet actief worden gehandhaafd, net zoals dat gebeurt met winkeldiefstal of zwart reizen in het openbaar vervoer”, stelt filmproducent Klaas de Jong (Michiel de Ruyter).

Illegaal downloaden werd in Nederland lang officieel gedoogd. Dit werd gecompenseerd door een zogenoemde thuiskopieheffing die inbegrepen zit bij de prijs van apparaten die kunnen worden gebruikt om muziek en films te downloaden en bekijken. Deze regeling dateert nog uit de jaren zeventig.

Downloadverbod

Het Europese Hof van Justitie tikte Nederland hierover in april 2014 echter op de vingers. Sindsdien kent Nederland officieel een downloadverbod. Maar de makers die naar de rechter stappen, vinden dat de overheid hier niet genoeg werk van maakt. Cijfers uit bijvoorbeeld Duitsland, waar piraterij wel hard wordt aangepakt, tonen aan dat de filmindustrie daar verhoudingsgewijs minder inkomsten misloopt.

In Duitsland sluiten providers sites die illegaal films en series aanbieden af en krijgen illegale downloaders vaak schadeclaims in de bus. De inkomsten uit dvd-verkoop en VOD zijn hier zelfs weer gestegen, stellen de producenten. De rechter buigt zich eerst over de vraag of de Staat aansprakelijk kan worden gesteld en of er fouten zijn gemaakt in het handhaven van de regels. Pas als de producenten in het gelijk zijn gesteld, komt een mogelijke schadeclaim aan bod.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck