Rechtbank doet uitspraak in afpersingszaak fruitbedrijf Hedel

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

ARNHEM (ANP) – De rechtbank in Arnhem doet dinsdagochtend uitspraak in de afpersingszaak rond fruitbedrijf De Groot in Hedel. Tegen hoofdverdachte Ali G. (37) is eind juni een celstraf van 26 jaar en zeven maanden geëist.

De 37-jarige man uit Naarden wordt ervan verdacht dat hij de fruitimporteur probeerde af te persen na de vondst van 400 kilo cocaïne tussen de bananen. Hij zou diverse mannen hebben aangezet tot het veroorzaken van explosies bij woningen van medewerkers van het fruitbedrijf. Hij zou daarmee vanuit de gevangenis zijn doorgegaan.

Via een medegedetineerde zou G. opdracht hebben gegeven voor het schieten op vier woningen in de Bommelerwaard en het in brand steken van een huis in Tiel in mei en juni vorig jaar. Tegen de uitvoerders daarvan en hun aanvoerders zijn celstraffen van twintig maanden tot zestien jaar geëist.

In totaal gaat het om vijftien aanslagen in 2020 en 2021, waarvan dertien te maken hebben met De Groot. Negen daarvan zijn in de ogen van het Openbaar Ministerie te kwalificeren als een poging tot moord. Het bedrijf ontving vele bedreigende sms-berichten waarin uiteindelijk 2,5 miljoen euro aan bitcoin werd geëist. G.’s halfbroer Yassine A. (22) is eerder dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar als ‘adjudant’ en ‘doorgeefluik’ van G. Tegen hem was zestien jaar cel geëist.

In hun ouderlijk huis is een lijst van medewerkers van het fruitbedrijf gevonden, met daarop aantekeningen van Ali G. Door een blunder van het OM belandde die lijst met daarop 140 adressen van medewerkers en ex-medewerkers in het strafdossier.

Het OM baseert zich in de zaak op verklaringen van een medeverdachte, die afgelopen voorjaar werd veroordeeld tot een celstraf van vier jaar voor zijn aandeel als chauffeur bij de aanslagen met brandbommen in onder meer Breda, Rosmalen, Tiel en Vlijmen. Hij werd daarover tijdens een undercoveractie in een busje zonder opnameapparatuur ondervraagd door undercoveragenten die zich voordeden als criminelen. In eerdere vonnissen noemde de rechtbank Gelderland het een gemis dat de verhoren in de bus niet zijn opgenomen, maar achtte ze wel betrouwbaar en bruikbaar als bewijs.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck