Rechtbank doet uitspraak in zaak bedreiging schrijfster Lale Gül

Door: DitjesDatjes
13-10-2021

De rechtbank in Amsterdam doet woensdagmiddag uitspraak in de zaak over de doodsbedreigingen aan schrijfster Lale Gül. De officier van justitie houdt de 19-jarige Oguz Ö. uit Noord-Brabant daarvoor verantwoordelijk en heeft twaalf maanden jeugddetentie geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Het Openbaar Ministerie noemt Ö. geradicaliseerd en verdenkt hem ook van diverse bedreigingen met een terroristisch misdrijf. Op sociale media zou Ö. hebben geschreven: “Ik hoor bij ISIS” en “Ik ga Nederlanders onthoofden”. Ook schreef hij: “Ik ben de grootste bedreiging voor de Nederlandse samenleving”. Op anonieme accounts dreigde hij met het plegen van een aanslag.

Gül wordt online bedreigd sinds haar boek Ik ga leven uitkwam. In de roman, die gaat over een Turks streng-islamitisch gezin in Amsterdam-West, is ze kritisch over veel Turkse en islamitische tradities waarmee zij is opgegroeid. Ö. stuurde Gül onder meer de tekst: “Jij staat officieel op de zwarte lijst van sharia4holland.”

Ö., gediagnosticeerd met autisme, werd op 1 april gearresteerd. Als het aan het OM ligt, begint hij na het uitzitten van zijn celstraf zo snel mogelijk met intensieve begeleiding en legt de rechtbank hem eveneens een verbod op voor het gebruik van sociale media. Gül gaf tijdens de zitting in haar slachtofferverklaring aan dat ze nog dagelijks angstig is. Daarom wil justitie Ö. ook een contactverbod opleggen en zou hij vijf jaar lang niet naar Amsterdam mogen komen.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD